Kako naročiti kavo v Španiji?

Učenje španščine vam ponuja možnost, da spoznate španske fraze, ki vam bodo prišle prav pri raziskovanju Španije. Naročanje kave v Španiji ni tako zelo preprosto, kot se zdi na prvi pogled, saj je na voljo veliko različic kavnih napitkov.

Če ne želite, da vam natakar prinese kozarec mleka s kančkom kave namesto kave z mlekom, se naučite nekaj uporabnega besedišča, povezanega z naročanjem kave v Španiji.

učenje španščine

Naučite se nekaj uporabnega besedišča, povezanega z naročanjem kave v Španiji.

Kave brez mleka ali z malo mleka

  • Café solo

Café solo je izraz za majhno količino močnega espressa (majhna količina čiste kave).

  • Café americano

Če se vam zdi café solo premočan, vam predlagamo café americano, ki je njegova bolj razredčena različica. Gre sicer za enako količina kofeina, razredčenega z veliko vode (el aqua), zato ima bolj blag okus (el sabor).

  • Café cortado ali café manchado

Café cortado je espresso s kančkom mleka (la leche). V Španiji boste poleg cortado našli tudi izraz café manchado. Vendar bodite pozorni: če boste izpustili besedo café in naročili le manchado, boste dobili ravno nasprotno – kozarec mleka s kančkom kave!

  • Café con hielo

Poleti se prileže café con hielo ali kava z ledom. Če boste naročili café con hielo, vam bo natakar (el camarero) prinese dve skodelici – v eni bo espresso, v drugi pa kocke ledu. Vsi, ki imate radi sladkano kavo, jo najprej posladkajte, nato pa vse skupaj vlijte v skodelico z ledom (el hielo). Prijetna osvežitev, kajne?

  • Carajillo

Carajillo je idealen za tiste, ki poleg kave radi posežete po čem alkoholnem. Carajillo je namreč črna kava z dodatkom alkohola (el alcohol), izbirate lahko med rumom, viskijem in brendijem.

Katera kava pa je vam najljubša?

Kave z več mleka

  • Café con leche

Café con leche je izraz, s katerim v Španiji poimenujejo za nas »običajno« kavo z mlekom. V Španiji vas ob takem naročilu (el orden) pogosto vprašajo, ali želite vroče ali hladno mleko. Če želite hladnejše mleko, naročite leche fría (hladno mleko) ali leche del tiempo (mleko na sobni temperaturi).

  • Café bombón

Café bombón je espresso s sladkanim kondenziranim mlekom. Pri nas pijača ni pogosta, je pa odlična za vse sladkosnedce!

Brezkofeinska kava – café descafeinado 

Za vse tiste, ki vam je všeč okus kave, a se izogibate kofeinu, je primeren café descafeinado. Brezkofeinska kava v Španiji ni pogosta in ni nujno, da jo boste dobili v vsaki kavarni (la cafetería). Veliko kavarn ponuja le brezkofeinsko instant kavo. Če boste naročili descafeinado de sobre, boste dobili skodelico vročega mleka in zavitek instant kave. Nekatere kavarne ponujajo t. i. descafeinado de máquina oziroma strojno kuhano brezkofeinsko kavo.

Če se odpravljajte na izlet v Španijo, je učenje španščine kot naročeno za usvojitev »popotniških« fraz in besedišča.

Imate vprašanja o tečaju španščine, vas zanima več?

Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si. Z veseljem vam bomo svetovali.