Turrón

Tečaj španščine nam približa tudi kulturo, zgodovino in kulinariko špansko govorečih držav. V Španiji je v decembrskem času še posebej popularen turrón – sladica, ki enostavno ne sme manjkati pri božični večerji (la cena).

Praznična poslastica z dolgo tradicijo

Turrón je sladica (el postre), narejena iz medu (el miel), sladkorja (el azúcar), beljakov (los blancos), mandljev (las almendras) ali drugih oreščkov, oblikovana v ploščice. Poznajo jo že vse od 15. stoletja, prinesli pa so jim jo Arabci. Natančneje, recept naj bi pred 500 leti sestavili Mavri v Jijoni, majhnem mestu severno od  Alicanteja. Če vas pot kdaj zanese na to območje Španije, priporočamo ogled tega mesteca, ki še danes živi od proizvodnje turróna. V Jijoni si lahko ogledate izdelavo in celo muzej te priljubljene španske sladice.

Turrón Alicante ali turrón Jijona?

Čeprav lahko danes najdemo najrazličnejše vrste turróna, ki denimo vsebujejo čokolado, pralineje, sadje in druge sestavine, ločujemo med dvema glavnima vrstama turróna – trdi (duro) turrón ali Alicante in pa mehki (blando) turrón ali Jijona. Kot že sami imeni povesta, je razlika predvsem v trdoti, mehkemu turrónu pa dodajo še mandljevo olje (el aceite).

Popestrite si božično večerjo!

Turrón lahko pripravite tudi sami doma in popestrite božično večerjo ter tako navdušite družinske člane.

Sestavine:

  • 350 gramov medu
  • 200 gramov sladkorja
  • 2 beljaka
  • 650 gramov opečenih mandljev
  • 3 decilitri vode
  • 4 kapljice esence janeža

Priprava: Beljake stepite v trd sneg, v drugi posodi (la olla) dobro zmešajte vodo, sladkor in med. Nato vsebino segrevajte in ves čas mešajte, dokler ne nastane karameli podobna tekoča zmes. Dodajte mandlje, kapljice (gota) esence janeža in sneg. Vse še enkrat dobro premešajte, tako da tekoča zmes postane gostejša. Nato prelijte in z lopatico (espátula) razporedite vsebino po nizkem in podolgovatem pekaču ali posodi. Čez nekaj dni razrežite na ploščice.

Obiščite tečaj španščine v Linguli in spoznajte še druge okusne španske poslastice.