Španska kultura in tradicija

Največji arhitekturni pečat je Španiji oziroma predvsem Barceloni vtisnil Antoni Gaudí.

Španski umetniki že tisočletja postavljajo svojo deželo na zemljevid svetovne umetnosti, Španija pa se lahko pohvali tudi z drugim mestom po številu znamenitosti, ki jih je pod svoje okrilje vzel UNESCO.

Za vas smo pripravili nekaj kulturnih zanimivosti o špansko govorečih državah, na primer o režiserju Luisu Buñuelu, o treh velikanih španskega slikarstva 20. stoletja – Picassoju, Dalíju in Miróju -, več informacij pa si lahko preberete tudi o zanimivih mehiških filmih, s katerimi boste izboljšali svoje znanje španščine.

Alejandro González Iñárritu

Iñárritu je filmske kritike resneje opozoril nase leta 1999 s prvim celovečercem Pasja ljubezen, kmalu (2003) pa je sledila nova uspešnica 21 gramov. Preberite več.

 

Argentinski filmi za vsak okus

Komedija Esperando la carroza pred televizijo še vedno privablja široko občinstvo, dialogi v filmu pa so pravcata zanimivost za tiste, ki jih zanima vsakdanji pogovorni jezik. Preberite več.

 

Argentinski nogomet

Navdušeni vzklik Goooooooooooooooool!, ki izprazni pljuča marsikaterega športnega novinarja, ne bi mogel bolje opisati razpoloženja na argentinskem stadionu. Preberite več.

 

Čilske posebnosti

Čilenci so po količini zaužitega kruha drugi na svetu. Najpriljubljenejša različica kruha je marraqueta, ki nekoliko spominja na našo kajzerico. Preberite več.

 

Flamenko

Flamenko plešejo po vsej Španiji, najbolj pristne predstave pa še vedno prirejajo v Andaluziji. Flamenko klubi (peñas), kjer učijo osnov plesa, so med turisti zelo priljubljeni. Preberite več.

 

Frida Kahlo – slavna umetnica

Na vrtu Case Azul je imela Frida pravo živalsko kraljestvo. V njem so med drugim živeli opice, amazonski papagaj in orel. Preberite več.

 

Imena špansko govorečih držav

Ime Honduras izvira iz španske besede hondura, ki označuje globino. Poimenovanje je povezano z globokimi vodami na severnem delu Hondurasa. Preberite več.

 

Igrajmo se s kartami »po špansko«!

V Španiji je izredno razširjena igra tute za dva ali dva para igralcev. Če je družba večja, se lahko lotite igre cinquilloChinchon pa je priljubljena igra predvsem v Latinski Ameriki. Preberite več.

 

Kolumbija in tejo

Namesto kamnitih diskov, ki jih igralci uporabljajo danes, so v starodavni različici igre uporabljali zlate diske. Preberite več.

 

Latinska Amerika in izumi

Urugvajski izumitelj in podjetnik Alejandro Zaffaroni je prijavil kar 45 patentov, med drugim tudi transdermalni obliž, ki prek kože dostavlja zdravilne učinkovine v krvni obtok. Preberite več.

 

Latinska Amerika in najboljši književniki

Pabla Nerudo, dobitnika Nobelove nagrade za literaturo, priporočamo vsem ljubiteljem poezije – njegov nabor del obsega veliko pesmi, ki vas ne bodo pustile ravnodušne. Preberite več.

 

Latinska Amerika in plesi

Zabaven in hiter joropo izvira z venezuelskega podeželja. Je nekakšna mešanica evropskih, afriških in indijanskih žanrov ter spominja na španski fandango. Preberite več.

 

Latinska Amerika in zastave, 1. del

Panamsko zastavo je zasnovala žena prvega predsednika, ki je pri Panamcih zelo priljubljena, predvsem zaradi svojega boja za odcepitev Paname od Velike Kolumbije. Preberite več.

 

Latinska Amerika in zastave, 2. del

Kolumbijska zastava je sestavljena iz treh barv – rumene, modre in rdeče. Njena posebnost je v neenakomerni razporeditvi barvnih pasov, saj rumena zavzema polovico zastave. Preberite več.

 

La movida madrileña

Pripadniki la movide so se zbirali v nekaterih madridskih lokalih, živahno pa je bilo tudi v mestih Barcelona, Bilbao in Vigo … Preberite več.

 

Luis Buñuel

Luis Buñuel je legendarni španski režiser, ki je ustvarjal od 20. do 70. let prejšnjega stoletja. Sodi med 14 najpomembnejših filmskih režiserjev na svetu. Preberite več.

 

Mehika in Las Mañanitas

Las Mañanitas je tradicionalna mehiška pesem v španščini, ki jo Mehičani pojejo v čast ljubljeni osebi za rojstni dan ali ob drugih pomembnih praznikih in dogodkih. Preberite več.

 

Mehika in mariachi

Kar se tiče instrumentov, tradicija veleva uporabo kitarona (velika bas kitara), plunke in violine, v sodobnejšem času pa mariachi uporabljajo tudi trobento in celo harfo. Preberite več.

 

Mehika in piñata

Piñate so obvezen del otroških zabav v Mehiki, a so zelo priljubljene tudi med odraslimi (el adulto). Na rojstnodnevnih zabavah piñato »uničijo« pred razrezom torte. Preberite več.

 

Mehika in vraževerje

Mehičani se moljev v hiši zelo bojijo. Verjamejo, da je molja v hiši treba takoj odstraniti, saj bo sicer nekdo kmalu umrl. Preberite več.

 

Quinceañera

Praznovanje se začne z zahvalno mašo, kjer slavljenko spremljajo starši, botri, sedem družic (in sedem moških spremljevalcev. Sledi slavje v veliki dvorani. Preberite več.

 

Sombrero

Tradicionalni živobarvni sombreri so narejeni iz slame, sicer pa jih izdelujejo iz različnih materialov. Čisto poseben videz jim dajejo domiselno vezenje in okraski. Preberite več.

 

Španija in domnevni španski izumi

Vsem dobro znana Coca-cola se ne zdi prav nič povezana s Španijo, a prebivalci mesta Ayelo de Malferit blizu Valencie trdijo drugače. Preberite več.

 

Španija in glasbeni festivali

Odličen baskovski festival Bilbao BBK Live je kot nalašč za ljubitelje rocka in popa, na svoj račun pa lahko pridete tudi navdušenci nad elektronsko glasbo. Preberite več.

 

Španski umetniki

Španski film je v svet ponesel režiser in scenarist Pedro Almodóvar, svetovno slavo med igralci pa žanjejo Penélope Cruz, Javier Bardem in Antonio Banderas. Preberite več.

 

Trije velikani španskega slikarstva 20. stoletja

El Greco, Goya, Velázquez in Mariscal so vidnejši predstavniki španske umetnosti med 16. in 19. stoletjem, ko pa je govor o 20. stoletju, o največjih imenih ni dvoma. Preberite več.

 

Učenje španščine ob mehiških serijah

Serija Juana izhaja iz življenja mehiške pesnice in izobraženke. Namenjena je ljubiteljem napetih zgodovinskih dram, saj v njej ne manjka najrazličnejših zapletov. Preberite več.

 

Učenje španščine prek mehiških filmov

Učenje španščine si lahko popestrimo z gledanjem filmov. Mehika je sicer bolj poznana po svojih telenovelah, a se lahko pohvali tudi s kar nekaj odličnimi filmi. Preberite več.

 

Učenje španščine prek stripov

Gaturro svoje mačje dni preživlja pod streho štiričlanske družine, hkrati se zanima za sosedovo mačko Agato in se pogovarja z drugimi domačimi živalmi. Preberite več.

 

Učenje španščine s špansko glasbo

Učenje španščine bo prijetnejše in učinkovitejše, če si boste kdaj pa kdaj zavrteli kakšno špansko pesem. Preberite več.

 

Učenje španščine z nadaljevankami

Poznate nadaljevanke Velvet, Isabel ali El tiempo entre costuras? Izbrali smo tri kvalitetne španske serije, vredne ogleda, s katerimi boste izboljšali svoje znanje španščine. Preberite več.

 

Zanimivosti o slavnih španskih književnikih

Ali ste vedeli, da so Federica García Lorca ubili Frankovi vojaki eta 1936, najverjetneje ob cesti med mestoma Víznar in Alfacar v Andaluziji. Preberite več.