Latinska Amerika in najboljši književniki

Španščina je tretji najpogosteje govorjeni jezik na svetu, tako da vam bo prišel še kako prav. Tečaj španščine je priložnost, da se seznanite s špansko in latinskoameriško literaturo, ki je zelo pestra in zanimiva. Zbrali smo zanimivosti o nekaterih avtorjih, ki prihajajo iz Latinske Amerike in so zaznamovali svetovno književnost.

Jorge Luis Borges (Argentina) in kratke zgodbe

Eden najbolj znanih književnikov v Latinski Ameriki je Jorge Luis Borges. Opisati njegov slog pisanja in teme (el tema) je praktično nemogoče – v svojih delih je namreč uporabil vse, kar se uporabiti da. Pogosto je vključeval teme in motive, kot so čas (el tiempo), filozofija, religija, ogledala (el espejo), labirinti (el laberinto). Za branje priporočamo dve njegovi zbirki kratkih zgodb – Izmišljije in Aleph.

Gabriel García Márquez (Kolumbija) in eden najboljših romanov vseh časov

Verjetno najbolj znano ime na tem seznamu je Gabriel García Márquez. Ta svetovno znani in priznani literarni genij (el genio) je svoj prvi roman objavil pri 18 letih. Njegovo najbolj poznano delo je roman Sto let samote, s katerim si je pridobil svetovno slavo (la fama) in velja za enega najboljših romanov vseh časov, vsaj na območju Latinske Amerike. Sto let samote je epski roman, napisan v slogu magičnega realizma, ki spremlja kolumbijsko družino (la familia) skozi več generacij.

Isabel Allende (Čile) in magični realizem

Isabel Allende je priznana čilska pisateljica, rojena v Peruju, saj je bil v času njenega rojstva (el nacimiento) njen oče zaposlen na čilski ambasadi (la embajada) v Peruju. Tudi Allendejeva pripada skupini pisateljev, ki so pisali v slogu magičnega realizma. Njena dela so med drugim Hči sreče, Hiša strahov in Mesto zveri. Svoj prvi večji roman je objavila pri 40 letih v Venezueli, natančneje v Caracasu, kjer je živela kar 13 let.

Pablo Neruda (Čile) in Nobelova nagrada

Pabla Nerudo, dobitnika Nobelove nagrade (el premio) za literaturo, priporočamo vsem ljubiteljem poezije – njegov nabor del obsega veliko čudovitih pesmi, ki vas ne bodo pustile ravnodušne. Gabriel García Márquez ga je nekoč oklical za »največjega pesnika 20. stoletja«. Neruda je imel zelo pestro življenje, med drugim se je priključil raznim političnim gibanjem (el movimiento), živel je v Argentini, Mehiki, Indoneziji in Španiji, trikrat je bil poročen in še bil lahko naštevali.

Mario Vargas Llosa (Peru) in še ena Nobelova nagrada

Mario Vargas Llosa je eden najpomembnejših južnoameriških romanopiscev in esejistov. Leta 2010 je za svoje delo prejel Nobelovo nagrado za književnost. Njegov nabor del je zelo raznolik – komični, zgodovinski, erotični romani, trilerji. Življenje (la vida) Llose je zaznamovalo kar nekaj škandalov (el escandalo) – leta 1965 se je poročil s svojo sestrično (la prima) Patricio Llosa, s katero ima tri otroke.

Tečaj španščine je poučen in zabaven hkrati. Priporočamo ga tudi vsem ljubiteljem španske in latinskoameriške literature.