Španščina

Španščina je jezik z mnogo zanimivostmi in kar nekaj smo jih zbrali – od lomilcev jezika, lunfarda, skrivnega jezika zapornikov in pevcev tanga, do španščine v svetu in osnov za košarkarske navdušence.

Besede, na katere morate paziti v Latinski Ameriki

V Argentini changa v pogovornem jeziku pomeni priložnostno delo ali najstnico, v Ekvadorju zgolj ženske noge, v Mehiki pa se je izraz uveljavil v naravoslovju, saj označuje opico. Preberite več.

 

Kako govoriti kot …

Mehičani, Argentinci ali Čilenci? Preberite si, s katerimi besedami postanete »pravi« Mehičan, Argentinec ali Čilenec. Preberite več.

 

Kako je arabščina vplivala na španščino?

Španščina je edini romanski jezik, v katerem so opazni vplivi arabščine in se po tem tudi razlikuje od drugih. Preberite več.

 

Loco – kaj vse pomeni?

Poznate frazo Ella tiene una suerte loca? Beseda loco ima v španščini več pomenov, zato smo za vas pripravili nekaj zanimivih fraz. Preberite več.

 

Lomilci jezika

Kako bi to rekli v španščini: »Pancha lika s štirimi likalniki. S koliko likalniki lika Pancha?«. Preberite več o lomilcih jezika.

 

Lunfardo

Rodil naj bi se med zaporniki, ki so se želeli izogniti ušesom paznikov. Slengovske besede so se razširile med nižjimi sloji prebivalstva, v 20. stoletju pa so prodrle v najvišje sloje. Preberite več.

 

Osnove španščine – košarka

Ali poznate košarkaške izraze v španščini? Poglejmo si nekaj španskih izrazov, da bo spremljanje košarke lažje. Preberite več.

 

Špangleščina

Špangleščina je nekakšen hibridni jezik, ki ga nekateri imenujejo tudi žargon, kot je očitno že iz poimenovanja, pa združuje španske in angleške besede in slovnico. Preberite več.

 

Španščina in frazemi

Pri frazemih namreč ni bližnjic – zapomniti si je treba pomen za vsakega posebej. Frazemi pogosto namreč nimajo dobesednega prevoda ali pa so težko razumljivi. Preberite več.

 

Španščina in mednarodni dan maternega jezika

Ali ste vedeli, da je španščina kot materni jezik drugi najbolj razširjeni jezik na svetu? Preberite več o mednarodnem dnevu španskega jezika.

 

Španščina in njene različice

Španščina, ki jo govorijo v Kolumbiji, velja za eno najbolj čistih ali nevtralnih; še zlasti tista, ki jo govorijo v Bogoti, je zelo jasna in počasna. Preberite več.

 

Španščina in regionalni jeziki

V Španiji je uradni in državni jezik španščina, imenovana tudi kastiljščina; poleg kastiljščine pa obstajajo še regionalni jeziki … Preberite več.

 

Španščina v svetu

Danes je španščina uradni jezikv kar 21 državah, močno razširjena pa je tudi v ZDA, kjer se zaradi velikega vpliva angleščine pojavlja nova govorica, špangleščina. Preberite več.

 

Zanimiva dejstva o španskem jeziku

Španščina vsebuje ogromno idiomov, ki jih njeni govorci uporabljajo v vsakodnevnem življenju. Nekateri španski idiomi so zelo izvirni in dokaj zapleteni. Preberite več.