Španščina v svetu

Španščina oz. kastiljščina (el castellano) je uradni jezik Španije, večine držav Srednje in Južne Amerike ter Ekvatorialne Gvineje, v svetovnem merilu pa se uvršča na drugo mesto po številu naravnih govorcev, takoj za kitajščino. Za širitev španščine zunaj meja Španije je bilo prelomno leto 1492, ko so odkrili Ameriko in ponovno osvojili ozemlja na Pirenejskem polotoku (la reconquista).

Dve poti kastiljščine

Španščino so v svet prvi ponesli Judje (los judíos). Po kar osemstoletni muslimanski prevladi na južni polovici Pirenejskega polotoka (la península ibérica) so Katoliški kralji (los Reyes Católicos) ponovno osvojili še zadnjo muslimansko državo, kraljestvo Granade, s čimer se je obdobje islama na polotoku dokončno izteklo. Katoliški kralji so nato vse Jude poslali v izgnanstvo (la expulsión), ti pa so s seboj v svet ponesli tudi kastiljščino, pomešano z arabskimi besedami. Predvsem v Izraelu in delih vzhodne Evrope lahko tako danes najdemo Sefarde (v hebrejščini Španci), potomce izgnancev, ki še vedno uporabljajo ta jezik.

Druga pot španskega jezika se je usmerila čez ocean skupaj s Krištofom Kolumbom (Cristóbal Colón). Kastiljščina je imela glavno vlogo pri pokristjanjevanju tamkajšnjih domorodcev, ti pa so jo – glede na izvor prišlekov – poimenovali španščina. Jeziki domačinov so španščino obogatili z novimi izrazi, ker pa je večina pomorščakov tja prispela iz Andaluzije, je ameriška španščina prevzela tudi nekaj jezikovnih posebnosti te španske avtonomne pokrajine (comunidad autónoma).

Spanglish?

Danes je španščina uradni jezik (la lengua oficial) v kar 21 državah. Močno razširjena je tudi v Združenih državah Amerike (los Estados Unidos), kjer pa se zaradi velikega vpliva angleščine pojavlja nova govorica, imenovana špangleščina (el spanglish). Jezik, v katerem se prepletata španščina in angleščina, se je razvil do te mere, da je danes po angleščini in španščini tretji najpogostejši jezik v New Yorku.

Tečaj španščine v Linguli je priložnost za pogovor o  različnih variantah španskega jezika, prav tako pa se ne izognemo vedno zabavni špangleščini. Če želite postati del ogromne družine govorcev tega temperamentnega jezika, poiščite pravšnji tečaj španščine!