Španščina – zanimivosti

Lingula-ucenje-spanscine-vaje2Ob omembi Španije ponavadi najprej pomislimo na neskončne peščene plaže, temperamentne ljudi, bikoborbe in nenazadnje slastne kulinarične dobrote. Da Španija ponuja še veliko več, preberite v rubriki Španščina – zanimivosti.

Ali veste, da je Španija druga najbolj gorata država v Evropi in da je marsikatera španska beseda arabskega izvora? Če ste ljubitelj kulture, vas bo gotovo pritegnil članek o španskih umetnikih ali režiserju Alejandru Gonzálesu Iñárrituju, popotnike pa članek o aprilskem sejmu ali o tem, česa v Madridu ne smete spregledati. Za ljubitelje kuhanja smo dodali še recept tipičnih španskih jedi, kot so juha gaspačo, tortilla ali paella.

Ker se v Linguli zavedamo, da je učenje jezika vedno povezano tudi s spoznavanjem dežele, od koder izhaja, so tako zasnovani tudi naši tečaji španščine. Lingulini profesorji jezika ter še posebej izvirni govorci vam bodo španski jezik približali tudi s spoznavanjem običajev in dežele.

Španščina

Danes je španščina uradni jezik v kar 21 državah, močno razširjena pa je tudi v ZDA, kjer se zaradi velikega vpliva angleščine pojavlja nova govorica, špangleščina. Preberite več.

 

O Španiji

Nesrečni dan v Španiji ni petek 13., ampak torek 13., za katerega pravijo: »Martes 13: ni te cases, ni te embarques.« (Torek 13. se ne poročaj in tudi ne vkrcaj na ladjo (odpotuj)!). Preberite več.

 

Španska mesta

Madridčani o Madridu pravijo: »Madrid je mesto, ki ga je treba živeti. Ko doživiš Madrid, nekatere stvari v življenju ne bodo nikoli več enake.« Preberite več tudi o drugih španskih mestih.

 

O Špancih

Če bi Špance povprašali, kateri je njihov najljubši šport, bi kot iz topa ustrelili, da je to nogomet. Najraje ga pogledajo v družbi s prijatelji v baru. Preberite več o Špancih.

 

Španska kulinarika

Španska kulinarika, v kateri se prepletajo okusi vsega sveta, slovi po svoji pestrosti in raznovrstnosti. Napačno pa je pogosto prepričanje, da je ta hrana pekoča. Preberite več.

 

Prazniki v Španiji

V Španiji imajo vsako mesto, kraj in vas svoj praznik. Največkrat je to dan, posvečen njihovemu zavetniku, ki se mu poklonijo z velikim in prešernim več dni trajajočim slavjem. Preberite več.

 

Španska kultura in tradicija

Španija je zibelka flamenka, glasbenega in plesnega stila, v katerem se prepletajo igranje na klasično kitaro, petje, ples in ploskanje. Preberite več.