Španska kultura in tradicija

Argentinski nogomet

Navdušeni vzklik Goooooooooooooooool!, ki izprazni pljuča marsikaterega športnega novinarja, ne bi mogel bolje opisati razpoloženja na argentinskem stadionu.

Dan mrtvih v Mehiki

Na predvečer praznika grobove okrasijo s cvetjem, fotografijami, hrano, spominki in okraski. Doma in na javnih mestih postavijo oltarčke, kjer se zbirajo podobe Marije in umrlih.

Ta mračni predmet poželenja

Luis Buñuel je legendarni španski režiser, ki je ustvarjal od 20. do 70. let prejšnjega stoletja. Sodi med 14 najpomembnejših filmskih režiserjev na svetu.

Kaj je la movida madrileña?

Pripadniki la movide so se zbirali v nekaterih madridskih lokalih, živahno pa je bilo tudi v mestih Barcelona, Bilbao in Vigo …

V senci sombrera

Tradicionalni živobarvni sombreri so narejeni iz slame, sicer pa jih izdelujejo iz različnih materialov. Čisto poseben videz jim dajejo domiselno vezenje in okraski.

Flamenko

Flamenko plešejo po vsej Španiji, najbolj pristne predstave pa še vedno prirejajo v Andaluziji. Flamenko klubi (peñas), kjer učijo osnov plesa, so med turisti zelo priljubljeni.

Pazi, leteči paradižnik!

Vsako leto avgusta se obiskovalci zabavajo ob največjem boju s paradižniki (los tomates) na svetu. Prireditev se začne dopoldne z namestitvijo drsečega droga …

Španščina in praznične prireditve – Fiestas españolas

La Feria de Sevilla, Las Fallas in bikoborba – poznate vse?

Španski umetniki

Španski umetniki že tisočletja postavljajo svojo deželo na zemljevid svetovne umetnosti, Španija pa se lahko pohvali tudi z drugim mestom po številu znamenitosti, ki jih je pod svoje okrilje vzel UNESCO.

Trije velikani španskega slikarstva 20. stoletja

El Greco, Goya, Velázquez in Mariscal so vidnejši predstavniki španske umetnosti med 16. in 19. stoletjem, ko pa je govor o 20. stoletju, o največjih imenih ni dvoma – to so Picasso, Dalí in Miró.

Sodobno režisersko ime: Alejandro Gonzáles Iñárritu

Mehiškega režiserja Iñárrituja poznamo po filmih Pasja ljubezen (Amores perros), 21 gramov (21 gramos), Babilon (Babel) in Povratnik (The Revenant).

Igrajmo se s kartami »po špansko«!

V Španiji je izredno razširjena igra tute za dva ali dva para igralcev. Če je družba večja, se lahko lotite igre cinquilloChinchon pa je priljubljena igra predvsem v Latinski Ameriki.

Učenje španščine z nadaljevankami

Poznate nadaljevanke Velvet, Isabel ali El tiempo entre costuras? Izbrali smo tri kvalitetne španske serije, vredne ogleda, s katerimi boste izboljšali svoje znanje španščine.

Učenje španščine prek mehiških filmov

Učenje španščine si lahko popestrimo z gledanjem filmov. Mehika je sicer bolj poznana po svojih telenovelah, a se lahko pohvali tudi s kar nekaj odličnimi filmi.

Zanimivosti o slavnih španskih književnikih

Ali ste vedeli, da so Federica García Lorca ubili Frankovi vojaki eta 1936, najverjetneje ob cesti med mestoma Víznar in Alfacar v Andaluziji.

Božično vzdušje v Latinski Ameriki

V duhu praznika »Las Posadas«, ki ima 400-letno zgodovino, mnoge kraje napolnijo procesije otrok, ki pojejo in nosijo sveče.

Quinceañera

Praznovanje se začne z zahvalno mašo, kjer slavljenko spremljajo starši, botri, sedem družic (in sedem moških spremljevalcev. Sledi slavje v veliki dvorani.

Učenje španščine s špansko glasbo

Učenje španščine bo prijetnejše in učinkovitejše, če si boste kdaj pa kdaj zavrteli kakšno špansko pesem.