Sombrero

V senci sombrera

Ob učenju španskega jezika spoznavamo tudi kulturo držav, kjer govorijo špansko, med drugim tudi mehiško. Španščino, ki je v Mehiki uradni jezik, govori kar 98,8 % prebivalstva.

Eden najbolj znanih simbolov te obmorske države je velik pisan klobuk, imenovan sombrero.

Največji so veliki za deset klobukov

Sombrero je pokrivalo, ki je ime dobilo iz besede sombra – senca ali padanje sence. Ima visoko koničasto krono in je tako široko, da poleg glave obsenči še vrat, ramena, roke, zgornji del hrbta in prsni koš. Pod brado zavezana vrvica poskrbi, da klobuk ostane na svojem mestu.

Tradicionalni živobarvni sombreri so narejeni iz slame, sicer pa jih izdelujejo iz različnih materialov. Čisto poseben videz jim dajejo domiselno vezenje in okraski.

Največji sombreri se imenujejo sombreros galoneados in so veliki za deset navadnih klobukov.

Nastanek sombrera

O nastanku sombrera obstajajo različne zgodbe. Sprva se je pojavil v kmetijskem predelu med ZDA in Mehiko, kjer je vroče sonce žgalo telesa delavcev. Za zaščito pred močnimi sončnimi žarki so začeli izdelovati velike klobuke, ki so zaščitili tudi vrat, ramena in roke. Kot del uniforme in simbol moči so jih nosili tudi jahači konjev v Guadalajari.

Danes sombrere nosijo ljudski godci, imenovani mariachis, poleg njih pa obleko z vezenjem in perlami. Sombrero nastopa tudi v ljudski pesmi, kjer fant pred dekle v znamenje ljubezni položi svoje največje bogastvo – sombrero.

Če boste imeli priložnost, si hitro nadenite pravi sombrero, zaplešite ob mehiških ritmih in se z domačini pogovorite v španskem jeziku. Obiščite tečaj španščine v jezikovni šoli Lingula, poskrbeli bomo, da boste s komunikacijo v španskem jeziku očarali tudi domačine.