Prazniki v Španiji

V Španiji imajo vsako mesto, kraj in vas svoj praznik. Največkrat je to dan, posvečen njihovemu zavetniku, ki se mu poklonijo z velikim in prešernim več dni trajajočim slavjem. Nekatere praznike vam bomo podrobneje predstavili v naslednjih člankih – poznate, na primer Karneval Oruro ali praznovanje v San Fermínu?

Božično vzdušje v Latinski Ameriki

V mehiškem mestu Oaxaca vsako leto 23. decembra pripravijo dogodek, imenovan »noč redkev«. Umetniki iz redkev oblikujejo figure, večinoma povezane s prihajajočimi prazniki. Preberite več.

 

Dan mrtvih v Mehiki

Na predvečer praznika grobove okrasijo s cvetjem, fotografijami, hrano in okraski. Doma in na javnih mestih postavijo oltarčke, kjer se zbirajo podobe Marije in umrlih. Preberite več.

 

Fiestas Palmares

Poznate Fiestas Palmares? Na Kostariki po koncu novoletnih zabav ne nehajo veseljačiti, saj je v drugi polovici januarja na vrsti največje praznovanje v državi. Preberite več.

 

Karneval Oruro

Vsako leto se na zadnjo soboto pred pepelnično sredo po pustnem torku sicer zaspana bolivijska vasica Oruro spremeni v središče zabave in veselja. Preberite več.

 

Kdo nosi novoletna darila v Španiji?

Španski novoletni običaj zahteva, da ob odbitju 12 udarcev ob polnoči pojedo 12 grozdnih jagod. Vsaka jagoda prinese en mesec sreče. Preberite več.

 

La Tomatina – pazite se letečih paradižnikov!

V eni uri sodelujoči v boju porabijo okoli 125 kilogramov paradižnikov, vzgojenih posebej za ta dogodek, za uživanje namreč niso primerni. Preberite več.

 

Latinska Amerika in poletni festivali

Vse ljubitelje okusne hrane bo navdušil največji festival hrane v Latinski Ameriki, imenovan Mistura, ki ga prirejajo v prvi polovici septembra. Preberite več.

 

San Fermín

Čeprav praznovanje v Pamploni prirejajo že od 16. stoletja, mu je svetovno slavo (la fama mundial) prinesel ameriški pisatelj Ernest Hemingway. Preberite več.

 

Seviljski aprilski sejem ali La Feria de Abril de Sevilla

Vsako leto teden ali dva po veliki noči se mestna četrt Sevilje Los Remedios napolni z barvitimi pisanimi šotori, otroci so veseli ogromnega lunaparka, moški prijezdijo na konjih … Preberite več.

 

Španci in novo leto

Španci zadnjih 12 sekund starega leta pojedo vsako sekundo eno jagodo grozdja (las uvas). Vsaka jagoda predstavlja en mesec. Preberite več.

 

Španija – dežela neštetih praznikov

Najpomembnejši španski praznik je Semana Santa – velikonočni teden, ki ga praznujejo po vsej Španiji, najbolj pa v Andaluziji oz. Sevilji. Preberite več.

 

Španščina in praznične prireditve

Ulice v Valencii vsako leto napolni dvotedenski festival Las Fallas kar valenščini pomeni ogenj), ko prebivalci praznujejo dan svetega Jožefa. Preberite več.

 

Sveti trije kralji

Praznovanje se začne 5. januarja s številnimi paradami (La Cabalgata de los Reyes Magos) po mestih in vaseh. Na ulicah se zbere na tisoče ljudi, ki slavijo prihod treh kraljev. Preberite več.