San Fermín

Učenje španščine vam lahko koristi na potovanjih, v službi, šoli ali pa preprosto pri raziskovanju Španije in drugih špansko govorečih držav ter njihovih običajev in praznikov. Španci so znani po tem, da imajo veliko praznikov, eden najbolj zanimivih pa je praznik svetega Fermina (Las Fiestas de San Fermín). Z njim je povezan tek pred biki (encierro), ki je najbolj zanimiv in svetovno znan del tega praznovanja.

Tecite, biki prihajajo!

Praznik prirejajo v Pamploni od 6. do 14. julija. Posvečen je zaščitniku mesta (protector de la ciudad) svetemu Ferminu. Najbolj zanimiv in svetovno znan del praznovanja je tek pred biki po mestnih ulicah, ki ga prirejajo vsako jutro. Vsi tekači so oblečeni v bela oblačila in okrašeni z rdečimi ruticami (los pañuelos). Pot do arene, kjer bike pokončajo, je dolga skoraj 900 metrov. Poleg domačinov (los locales) dogodek obišče mnogo tujcev (los extranjeros), največ Američanov, Britancev in Avstralcev. Podatki kažejo, da mesto ob tej priložnosti vsako leto obišče več kot milijon ljudi.

Nesreče na teku pred biki

Vsako leto se na teku zgodi tudi več nesreč (los accidentes) – od 50 do 100 hujših in številne manjše. Od leta 1911, ko so začeli uradno beležiti smrtne žrtve (las víctimas mortales), do danes je umrlo petnajst ljudi. Zadnja žrtev je iz leta 2009.

Ernest Hemingway v Pamploni

Čeprav praznovanje v Pamploni prirejajo že od 16. stoletja, mu je svetovno slavo (la fama mundial) prinesel ameriški pisatelj Ernest Hemingway. Njegovo delo Sonce vzhaja in zahaja iz leta 1926 namreč pripoveduje zgodbo britanskih in ameriških izseljencev (los expatriados) v Parizu, ki ob prazniku pripotujejo v to špansko mesto.

Učenje španščine v Linguli je intenzivno in zabavno ter po špansko energično. Na tečaju boste govorili tudi o zanimivih praznikih v Španiji in hkrati bogatili svoj besedni zaklad.