O Špancih

Ali ste vedeli, da je namizni nogomet izumil Španec? Pripravili smo nekaj zanimivostih o Špancih: vse od stereotipov o Špancih, njihove navdušenosti nad športom, o kontroverznih bikoborbah in druženju v baru.

Diego Armando Maradona in zanimiva dejstva

Maradona je vso svojo kariero nosil dres številka 10. Ko se je upokojil, je argentinska nogometna zveza želela, da FIFA »upokoji« tudi številko 10, saj naj bi bila to Diegova številka. Preberite več.

 

Evita Perón in zanimiva dejstva

Kot prva dama je bila zelo vpletena v politiko – veliko časa je namenila izboljšanju zdravstvenih in delavskih razmer ter se zavzemala za pravice žensk. Preberite več.

 

Gavčo, prebivalec pamp

Za gavča je tipična payada, zvrst spontanega recitiranja ob akordih kitare, in ples malambo, ki ga ob zvokih kitare in bomba (bombo, tolkalo gavčev) izvajajo zgolj moški. Preberite več.

 

Latinska Amerika in skrivnostna Malinče

Malinče ni bila le Cortésova zvesta prevajalka in zaupnica, temveč tudi ljubica. Leta 1523 je rodila Cortésovega sina Martina, ki velja za enega prvih mesticev. Preberite več.

 

Mož, ki je izumil namizni nogomet

Alejandro Finisterre je igro patentiral leta 1937 v Barceloni. Idejo zanjo je dobil, ko je novembra 1936 po bombnem napadu v španski državljanski vojni poškodovan ležal v bolnišnici. Preberite več.

 

Poroka po špansko

V preteklosti je ženin svoji izbranki podaril 13 zlatih t. i. poročnih kovancev, kar je simbolično pomenilo, da jo bo finančno vzdrževal, običaj pa se je čez čas spremenil. Preberite več.

 

Španci in bikoborbe

So bikoborbe umetnost ali zgolj mučenje živali? Španci jih vsekakor pojmujejo kot kulturno dediščino, a tudi sami niso več tako navdušeni nad njimi kot v preteklosti. Preberite več.

 

Španci in druženje v baru

Ljudje se v baru družijo, igrajo igre na srečo, pa tudi domino in druge družabne igre, gledajo nogometne tekme, klepetajo, pijejo kavo, zajtrkujejo, kosijo in večerjajo … Preberite več.

 

Španci in šport

Španija nedvomno velja za svetovno športno velesilo, pri čemer nekateri športni komentatorji ob športnih uspehih v zadnjih letih govorijo kar o španski športni zlati dobi. Preberite več.

 

Španija in zanimivosti o Izabeli Kastiljski

Izabela Kastiljska je v veliki meri zaslužna, da je leta 1492 italijanski pomorščak Krištof Kolumb prečkal Atlantski ocean in dosegel Ameriko. Preberite več.

 

Španke in pahljače

Odprta pahljača, ki pokriva levo uho, pravi »ne izdaj najine skrivnosti«, s počasnim odpiranjem pahljače ženska moškega prosi »čakaj me«. Preberite več.

 

Stereotipi o Kolumbijcih – prvi del

Drži, da so Kolumbijci zelo dobri v nogometu in se lahko pohvalijo z nogometnimi zvezniki, kot sta James Rodriguez in Falcao. Kolumbijci pa niso uspešni le v nogometu. Preberite več.

 

Stereotipi o Španiji in Špancih – prvi del

Tudi Španci se morajo vedno znova otresati nekaterih stereotipov: da so so leni in obožujejo siesto, da ne govorijo, ampak kričijo … Pa so ti resnični? Preberite več.

 

Stereotipi o Španiji in Špancih – drugi del

V Španiji so mnenja glede bikoborbe deljena – nekateri menijo, da gre za šport, drugi, da gre za umetnost, za nekatere pa so bikoborbe nepotrebna okrutnost. Preberite več.

 

Zanimiva dejstva o Špancih

V Španiji imajo vsi dva priimka. Prvi je očetov, saj ga dojemajo kot pomembnejšega, drugi po materi. Iz roda v rod se tako prenašajo samo očetovski priimki. Preberite več.