Stereotipi o Špancih – drugi del

Španščina je najbolj razširjen romanski jezik, ki vam bom pomagal navezovati stike s špansko govorečimi ljudmi in pridobivati nova prijateljstva (la amistad). Poleg tega boste z znanjem španščine lažje ugotovili, ali nekateri stereotipi (los estereotipos) glede Špancev in Španije zares držijo.

Neutrudljivi zabavljači

Španci so po svetu znani po divjih zabavah (la fiesta), dobrih diskotekah in barih, ki privabljajo mlade (los jóvenes) z vseh koncev Evrope in preostalega sveta (el mundo). Vsekakor drži, da se znajo Španci dobro zabavati. Na žur se redko odpravijo pred polnočjo in redko končajo pred peto uro zjutraj. V Španiji je zelo popularen botellón – zbiranje mladih na ulici (la calle), kjer klepetajo in se veselijo ob glasbi in ob precejšnjih količinah alkohola (el alcohol).

Vse Španke plešejo flamenko

Čeprav je flamenko globoko zasidran v španski kulturi, ga večina Špancev ne zna plesati. Flamenko velja za zelo zahteven ples, kjer se težko »gremo« improvizacijo (la improvisación) in se ga brez tečaja le s težavo naučimo. Kljub temu da si lahko predstave (el espectáculo) flamenka ogledamo praktično po vsej Španiji, je ples značilen predvsem za južno špansko pokrajino (la región) Andaluzijo.

Španci so strastni ljubitelji bikoborbe

V Španiji so mnenja glede bikoborbe (la corrida de toros) deljena – nekateri menijo, da gre za šport (el deporte), drugi, da gre za umetnost (el arte), za nekatere pa so bikoborbe nepotrebna okrutnost (la crueldad). V zadnjem času priljubljenost bikoborb predvsem med mlajšo špansko populacijo upada. Podatki kažejo, da le še 25 odstotkov Špancev redno obiskuje bikoborbe.

Divji vozniki

Če boste potovali v Španijo, bodite pripravljeni na divji promet (el tráfico) – Španci so namreč hitri in nepredvidljivi vozniki (el conductor). Ob prečkanju ulic v španskih mestih se zato dobro prepričajte, da se vam na približuje kakšen divji španski voznik! Druga španska značilnost, povezana s prometom, je parkiranje (el estacionamiento) v dvojni vrsti, vzporedno z že parkiranim vozilom.

Španščina vam bo v veliko pomoč pri odkrivanju še drugih stereotipnih značilnosti Špancev in Španije. Obiščite tečaj španščine v Linguli, kjer bo pogovor nanesel tudi na to temo.