Zanimiva dejstva o Špancih

Lingula-ucenje-spanscine-vaje2Vas privlačita španska kultura in jezik? Temperamentna Španija skriva mnogo zanimivosti. Morda vas prav te spodbudijo k učenju španščine in vpisu na jezikovni tečaj.

  • V Španiji imajo vsi dva priimka (apellido). Prvi je očetov, saj ga dojemajo kot pomembnejšega, drugi po materi. Iz roda v rod se tako prenašajo samo očetovski priimki. Če se Juan Sánchez Martínez poroči z Guadalupe García López, bo priimek njunih otrok Sánchez García.
  • Najpogostejših španski priimki so vam mogoče znani že iz španskih nadaljevank: García, Rodríguez, Martínez, Martín, Fernández, López, González, Sánchez in Pérez.
  • V Španiji vsak praznuje svoj god. Ta dan imenujejo el día de tu santo (dan tvojega svetnika). Čestitke ob osebnem prazniku zaželijo z besedo Felicidades (vse najboljše).
  • Najbolj znan španski ples je flamenko (flamenco). Drugi so denimo še bolero, fandango, paso doble, seguidilla, farruca, jota in malagueñ
  • Za pozibavanje bokov so poskrbeli tudi v špansko govorečem delu Latinske Amerike, od tam namreč prihajajo plesi habanera, mambo, rumba, salsa in tango.
  • Španski jezik imenujejo tudi kastiljščina (el castellano). V državi poznajo tudi regionalne jezike: katalonščino (el catalán), baskovščino (el euskera), galicijščino (el gallego) in valencijanščino (el valenciano).
  • Španke se poleti hladijo s pahljačo (abanico). Ta naj bi menda izhajala iz Kitajske, a jo je špansko plemstvo uporabljajo že v 14. stoletju. Izdelana je bila iz palminih listov, slame, svile in pavjih peres, kar pomeni, da so se lastnice uvrščale v višji družbeni razred.

Če ste med branjem članka navdušili za učenje španščine, vam bomo v Linguli pri tem z veseljem pomagali. Za kakršnakoli vprašanja in dogovor za brezplačen svetovalni pogovor smo vam vedno na voljo.