Diego Armando Maradona in zanimiva dejstva

Tečaj španščine je namenjen tudi sproščenemu pogovoru, ki se včasih dotakne športa (el deporte). V Latinski Ameriki je nogomet (el fútbol) šport številka ena, nogometaši pa veljajo za superzveznike. Diego Maradona je argentinska nogometna legenda, ki slovi po razburljivem in pestrem življenju tudi zunaj zelenic.

Začetek v rosnih letih

Diego Armando Maradona se je rodil 30. oktobra 1960 v Buenos Airesu v Argentini. Profesionalno nogometno karierno je začel pri rosnih 15 letih pri klubu Argentinos Juniors.

Zlati deček

Zaradi svojega neverjetnega nogometnega talenta (el talento) se ga je prijel vzdevek »El Pibe de Oro« ali Zlati deček.

Stadion z njegovim imenom

Klub Argentinos Juniors je po svojem čudežnem dečku poimenoval tudi stadion – Estadio Diego Armando Maradona.

Legendarna desetka

Maradona je vso svojo kariero nosil dres (el jersey) številka 10. Ko se je upokojil, je argentinska nogometna zveza želela, da FIFA »upokoji« tudi številko 10, saj naj bi bila to Diegova številka. Prošnjo (la solicitud) so na FIFI zavrnili.

Božja roka

Maradona je na svetovnem prvenstvu v Mehiki leta 1986 v četrtfinalu proti Združenemu kraljestvu dosegel zadetek, ki ga zagotovo pozna vsak nogometni navdušenec. Čeprav si je pomagal z roko in gol po vseh današnjih pravilih ne bi veljal, je bil tedaj priznan, Argentina pa je slavila zmago in se uvrstila v polfinale. Maradoni naj bi po njegovih besedah zadetek uspel »malce z glavo Maradone, malce z božjo roko«, v nogometno zgodovino pa se je ta gol zapisal prav pod tem imenom.

Večno rivalstvo

Argentinski Maradona ali brazilski Pele? Kdo je bil boljši? To vprašanje, ki deli navdušence in strokovnjake, novinarji (el periodista) še danes pogosto zastavljajo nogometnim strokovnjakom. Kateri nogometaš pa se vam zdi najboljši vseh časov?

Dokumentarec o Maradoni

Srbski filmski ustvarjalec Emir Kusturica je naredil dokumentarec (el documental) o Maradoni, ki so ga premierno predvajali na filmskem festivalu v Cannesu leta 2008. Če vas življenje slavnega nogometaša še posebej zanima, priporočamo ogled!

Superzvezdnik

Ko so leta 1990 argentinskega nogometnega menedžerja Carlosa Bilardo vprašali, kakšno začetno enajsterico bo poslal na igrišče (el campo de fútbol), je Argentinec odgovoril: »Maradono in deset preostalih.«

Argentinski ponos

V Argentini se Maradona po priljubljenosti postavlja ob bok Eviti Peron, papežu Frančišku in Carlosu Gardelu in je ena od najslavnejših osebnosti v Latinski Ameriki.

Obstaja še kar nekaj zanimivosti, povezanih z Maradono. Tečaj španščine pa je priložnost, da se naučite nekaj uporabnega športnega besedišča.