Španska kraljeva družina in kralj Filip VI

Tečaj španščine je pravi naslov, da spoznate razburljivo špansko zgodovino, del katere so tudi španski kralji in kraljice – tudi aktualni kralj Filip VI. in njegova družina.

Prva abdikacija

Filipov oče in bivši kralj (el rey) Juan Carlos I. je prvi španski kralj, ki je abdiciral. To se je zgodilo leta 2014 in prestol (el trono) je zasedel njegov najmlajši otrok in edini sin Filip.

Najmlajši monarh

Kralj Filip je s svojimi 51 leti najmlajši evropski kralj. Po letih mu sledi nizozemski kralj Viljem-Aleksander, ki je bil rojen nekaj mesecev prej. Tudi v svetovnem merilu je španski kralj med mlajšimi voditelji (el líder), mlajši je le katarski emir Tamim bin Hamad Al Thani s 37 leti.

Izobraženec

Filip je diplomirani pravnik (el abogado) in poleg španščine tekoče govori tudi angleško in francosko, zna pa tudi malo grščine. Opravil je številna vojaška usposabljanja (la formación), med drugim tudi usposabljanje na vojaški akademiji v Zaragozi.

Športna družina in olimpijske igre

Filip je leta 1992 tekmoval v veslanju (el remo) na olimpijskih igrah v Barceloni. Španska kraljeva družina je na splošno znana po dobrih dosežkih (el logro) v veslanju. Bivši kralj Juan Carlos I. je bil v 70. letih član španske veslaške ekipe, Filipova mama Sofija (po rodu Grkinja) pa je sodelovala na olimpijskih igrah leta 1960 v Rimu, kjer je tekmovala v veslanju pod grško zastavo (la bandera). Tudi Filipova sestra Kristina je kot del španske veslaške ekipe sodelovala na olimpijskih igrah leta 1988 v Seulu.

Od novinarke do kraljice

Filipova žena Letizia Ortiz Rocasolano je pred poroko (la boda) z bodočim španskim kraljem delala kot novinarka (la periodista) na največjem španskem televizijskem kanalu 24 Horas. Po poroki se je uspešni karieri novinarke odpovedala. Zanimivo je tudi, da Letizia prihaja iz povprečnega španskega srednjega razreda in nima niti kančka modre krvi.

Prva ločenka

Letizia Ortiz je prva ločenka v španski kraljevi družini v zgodovini. Njen prvi zakon pa je bil sklenjen le civilno in ne cerkveno, tako da Filip in Letizia pri sklenitvi cerkvene poroke nista imela zapletov (la complicación).

Ženska na prestolu

Kralj Filip in kraljica Letizia imata dve hčeri – Leonor in Sofijo. Leonor, starejša od sestra, bo nasledila svojega očeta in tako bo po letu 1868 Španija spet dobila žensko voditeljico.

Tečaj španščine je dobra priložnost tudi za sproščen pogovor o španski zgodovini in zanimivostih.