Stereotipi o Kolumbijcih – prvi del

Tečaj španščine je prava priložnost za pogovor o prebivalcih Latinske Amerike. Kot o vseh narodih tudi o Kolumbijcih obstaja nekaj stereotipov, ki pa jih Kolumbijci ne marajo preveč.

Shakira – ponos Kolumbije

Drži. Shakira je kolumbijska superzvezdnica, ki jo obožuje ves svet. Kolumbijci so nanjo zelo ponosni; v njenem rojstnem mestu Barranquilla so ji postavili celo kip (la estatua). Ne pozabimo pa, da je Kolumbija tudi domovina (la patria) glasbenikov Carlosa Vivesa, Juanesa, J Balvina in Malume!

Ženske so naravnost čudovite

Drži. Po svetu je razširjeno prepričanje, da so kolumbijske ženske izredno lepe in eksotične. Ker gre za pozitiven stereotip, ga Kolumbijci ne zanikajo in so na svoje lepe prebivalke (el habitante) ponosni. A nekateri lepote (la belleza) ne povezujejo z inteligenco, kar Kolumbijce močno jezi.

Država tretjega sveta

Ne drži. Ljudje so ob obisku Kolumbije pogosto presenečeni, ko vidijo urejene ceste (la carretera), moderna mesta in velika nakupovalna središča. V Kolumbiji je še vedno kar nekaj območij, ki so slabo razvita, vendar to ne velja za celo državo. Medellin, Bogota in Cali so prava kozmopolitanska mesta (la ciudad)!

Izredno nevarna

Ne drži. Veliko ljudi si želi obiskati Kolumbijo, a jo zaradi varnosti (la seguridad) izpuščajo s svojega popotniškega koledarja. Kolumbijci ta stereotip naravnost sovražijo. Res je, da je bila država zaradi trgovanja z mamili precej nevarna v 80. in 90. letih, a se je situacija v zadnjih dvajsetih letih močno izboljšala in se še izboljšuje. Danes Kolumbija nič več ne velja za nevarno, previdnost (la precaución) pa seveda ni odveč. Število turistov se vsako leto povečuje, zato le pogumno v to čudovito državo.

Nogomet je edini šport

Ne drži. Kot v veliki večini latinskoameriških držav je nogomet (el fútbol) najbolj priljubljen šport (el deporte) tudi v Kolumbiji. Drži tudi, da so Kolumbijci zelo dobri v nogometu in se lahko pohvalijo z nogometnimi zvezniki, kot sta James Rodriguez in Falcao. Kolumbijci pa niso uspešni le v nogometu. Med drugim se lahko pohvalijo z odličnimi rezultati v kolesarstvu (el ciclismo), v katerem blestita Nairo Quintana in Rigoberto Uran.

Tečaj španščine v Linguli je priložnost, da se skupaj z ostalimi tečajniki pogovorite o tem, ali stereotipi o Kolumbijcih držijo ali ne.