Španija in zanimivosti o Izabeli Kastiljski

Tečaj španščine je poleg učenja španskega jezika namenjen tudi spoznavanju bogate španske zgodovine. Verjetno najbolj znana španska kraljica (la reina) je Izabela Kastiljska, ki je skupaj s svojim možem (el marido) Ferdinandom Aragonskim vladala od druge polovice 15. stoletja do svoje smrti (la muerte) leta 1504. Izbrskali smo nekaj zanimivih podrobnosti iz življenja te slavne španske kraljice.

Poroka z bratrancem

Poroka (la boda) Izabele Kastiljske in Ferdinanda Aragonskega je bila načrtovana že, ko je bila Izabela stara šest let. Zvezo je s ciljem utrditve političnih povezav med španskima pokrajinama Kastiljo in Aragonom načrtoval Izabelin polbrat, kralj Henrik IV. Manj znano je, da sta bila Izabela in Ferdinand pravzaprav bratranca (el primo) v drugem kolenu in sta pred poroko morala dobiti posebno papeževo odobritev.

Babica krvave Meri

Hčerka (la hija) Izabele Kastiljske, Katarina Aragonska, je bila prva od šestih žena (la esposa) zloglasnega angleškega kralja Henrika VIII., ki je zaradi svojega ljubezenskega življenja (la vida) sprožil cerkveno reformo v Angliji. Njena hči Marija I. Angleška, torej Izabelina vnukinja, znana pod vzdevkom Krvava Meri, pa je postala prva angleška kraljica. Vzdevek je dobila zaradi krvoločnega preganjanja verskih nasprotnikov (el oponente).

Financiranje Krištofa Kolumba

Izabela Kastiljska je v veliki meri zaslužna, da je leta 1492 italijanski pomorščak (el marinero) Krištof Kolumb prečkal Atlantski ocean in dosegel Ameriko. S tem dogodkom se je začela zlata doba kolonizacije in odkrivanja Novega sveta, ki je Izabeli Kastiljski in celotni kastiljski Španiji prinesel slavo (la fama) in denar (el dinero). Krištof Kolumb je svojo idejo o plovbi v Indijo najprej predstavil portugalskemu kralju (el rey) Janezu II., vendar je slednji ni želel financirati. Po pomoč (la ayuda) se je nato obrnil na španski dvor (la corte), kjer sta mu Ferdinand Aragonski in Izabela Kastiljska omogočila odpravo v Indijo, ki pa se je »po nesreči« končala na ameriških tleh.

Religiozna izobraženka

Izabela Kastiljska je zaradi svojega religioznega značaja znana tudi pod imenom Izabela Katoliška. Bila je zelo izobražena in je tekoče brala in govorila latinsko. Veliko denarja je namenila izobraževanju (la educación) in tudi financiranju književnih del. Prvo slovnico španskega jezika, Gramático Castellano, je leta 1492 Antonio Nebrija posvetil prav njej.

Tečaj španščine je odličen pristop, da se poleg španskega besedišča in slovnice seznanite tudi s pestro špansko zgodovino.