Popoldansko druženje po špansko

Tečaj španščine je povezan s prijetnim druženjem in pogovorom o zanimivostih iz španskega sveta. Po popoldanskem počitku, poznanem kot siesta, se Španci med vikendom radi sprostijo ob igranju družabnih iger. Katere se največkrat pojavijo na mizi?

Parchís ali španska različica človeka ne jezi se

Kocka (el dado), figurice enake barve, igralna plošča s polji in najmanj dva igralca – to so stvari, ki so skupne obema različicama. Kljub temu pa pri igranju parchísa pravila premikanja po oštevilčenih poljih poskrbijo za nepredvidene razplete nadaljevanja igre (el juego). Kot novim igralcem (los jugadores) se nam sprva zdi nenavadno, da moramo za začetek igranja vreči številko 5 in ne 6, kot smo vajeni pri igri človek ne jezi se. Španska različica vsebuje polja, na katerih smo varni pred soigralci in ki jih lahko zasedeta dve različni figurici. Če pristanemo na »navadnem« polju, kjer je že naš soigralec, njega pošljemo na začetek igre, mi pa se lahko premaknemo kar 20 (veinte) polj naprej. Kmalu postane jasno, da je parchís taktična igra, ki hitro vzbudi španski temperament pri vsakem izmed igralcev.

Igre s kartami: escoba, cinquillo in chinchón

Španci kartajo z drugačnimi kompleti kart, kot smo jih vajeni mi. Namesto sličic srca, kare, pika in križa se na španski različici kart pojavijo meči (las espadas), zlati kovanci, čaše (las copas) in pisani kiji. Najbolj pogoste igre s kartami so:

  • Escoba: pri tej igri igralci v roke prejmejo po tri karte (las cartas), med njih pa se na sredino z licem navzgor obrnejo štiri karte. Naloga igralca je, da z eno izmed svojih kart poskuša doseči seštevek 15 s kartami, ki so že na mizi. Če tega ne more storiti, preprosto odloži eno svojo karto k ostalim. Zmagovalec (el ganador) je tisti, ki prejme največ točk. Po točko (el punto) dobi tisti igralec, ki ima največ kart, največ sedmic v rokah, največ kart z zlatimi kovanci in karto zlatega kovanca s številko 7.
  • Cinquillo: Pri tej igri se vse karte razdelijo med igralce. Njihova naloga je, da sestavijo lestvico vsake izmed barv kart, kjer se vsaka lestvica začne s številko 5. Začne tisti, ki v rokah drži številko 5 zlatega kovančka. Tisti, kateremu prvemu zmanjka kart, je zmagovalec igre.

Spoznavanje španskega temperamenta tudi prek družabnih iger

Tečaj španščine v Linguli je idealna priložnost, da spoznate, kako radi Španci preživljajo prosti čas s prijatelji. Med spoznavanjem španskih družabnih iger bogatite svoje besedišče in sposobnost govora.