Poroka po špansko

Španska kultura je izredno zanimiva in španščina vam bo vsekakor pomagala pri njenem spoznavanju. Poroka (la boda) in običaji, povezani z njo, se po svetu lahko zelo razlikujejo. Kako je torej videti poroka v Španiji?

Vsaj 200 povabljencev!

Na tradicionalni španski poroki lahko pričakujemo vsaj 200 gostov (los invitados). Ženin (el novio) in nevesta (la novia) običajno povabita vso razširjeno družino, tudi tiste bolj oddaljene sorodnike, ter seveda znance, sodelavce in prijatelje.

Brez mantilje ne gre!

Ženske so mantiljo (la mantilla) v vsakdanjem življenju uporabljale že od 17. stoletja. Skozi čas se je tradicija postopoma izgubila – njena uporaba se je omejila na religiozne obrede pri starejši populaciji in na poroke. Španske neveste z belo, do tal segajočo mantiljo popestrijo svojo poročno obleko (el vestido).

Izmenjava kovancev  

V preteklosti je ženin svoji izbranki podaril 13 zlatih tako imenovanih poročnih kovancev (las arras), kar je simbolično pomenilo, da jo bo finančno vzdrževal. Običaj se je skozi čas nekoliko spremenil – ženin in nevesta si na poroki izmenjata nekaj kovancev (las monedas) kot simbol premoženja, ki si ga bosta v zakonu enakopravno delila.

Denar – sveta vladar

Najbolj zaželeno poročno darilo v Španiji je denar (el dinero). Nekateri pari skupaj z vabilom na poroko tako pošljejo tudi številko svojega bančnega računa! Če boste kdaj povabljeni na poroko v Španiji, se ne obremenjujte s poročnim darilom, saj bo ovojnica (el sobre) z denarjem mladoporočenca zagotovo najbolj razveselila.

Brez čustvenih govorov

Na španski poroki ne boste slišali raznih čustvenih govorov (el discurso), ki bi jih pripravili sorodniki oziroma prijatelji para. Španske poroke so glasne, z veliko plesa in petja, kjer za čustvene in pogosto jokajoče govore preprosto ni prostora.

Španščina vam bo pri raziskovanju španske kulture zagotovo prišla prav, zato ne odlašajte z obiskom tečaja španščine v Linguli.