Stereotipi o Špancih – prvi del

Tečaj španščine je prava priložnost za pogovor o Špancih. Kot vsi narodi se morajo tudi oni vedno znova otresati nekaterih stereotipov. O tem, ali so resnični ali ne, pa si preberite spodaj.

Španci so leni in obožujejo siesto

Ne drži. Po statističnih podatkih so Španci eden najbolj delovnih narodov v Evropski uniji. Tudi dopusta si privoščijo manj. Kar se tiče sieste, pa je v pravem pomenu besede bolj ali manj stvar preteklosti. Popoldanski počitek si namreč privošči le še okoli 20 % Špancev, večinoma upokojenci in podeželani. Meščani pa ta čas ponavadi izkoristijo za kosilo, po katerem se vrnejo na delo.

Španci ne govorijo, ampak kričijo

Ne drži povsem. Res je, da govorijo hitro in glasno, nikakor pa ne kričijo. Pogosto se zgodi tudi, da govorijo vsi hkrati, česar ne smemo jemati za nevljudnost, ampak moramo razumeti, da tudi jezik odseva njihov temperamentni značaj.

Španski moški so latino ljubimci ali mamini sinčki

Ne drži povsem. Sicer tudi v Španiji tako kot povsod drugod obstajajo »don juani«, vendar pa večine španskih moških ne bi mogli označiti s tem stereotipom. Latino ljubimci so privlačnega videza, izkušeni v zapeljevanju in oboroženi z veliko šarma. Pogosto osvajajo bogate turistke, ki pa jim ne ostanejo dolgo zvesti. Tudi stereotip o maminih sinčkih je bolj ali manj izvit iz trte. Res je, da mladi Španci pri starših živijo dlje kot npr. njihovi severnoevropski vrstniki, vendar pa je razlog za to največkrat ekonomske narave.

Španci spijejo veliko kave

To drži. Španci spijejo velike količine močne kave z veliko sladkorja. Kava je prav tako eden najbolj uvoženih proizvodov iz Latinske Amerike.

Tečaj španščine v Linguli vam bo pokazal, da je španščina v resnici temperamenten jezik, saj so ure španščine vedno polne energije in živahnih pogovorov.