Mož, ki je izumil namizni nogomet

Tečaj španščine je odlična priložnost za pogovor o španskih navadah. Španci so obsedeni z nogometom, zato ni nič nenavadnega, da si je prav Španec izmislil namizni nogomet (fútbol).

Navdih dobil pri poškodovanih otrocih

Alejandro Finisterre je igro patentiral leta 1937 v Barceloni. Idejo zanjo je dobil, ko je novembra 1936 po bombnem napadu v španski državljanski vojni poškodovan ležal v bolnišnici. Med okrevanjem je opazoval druge ranjence, mnogi med njimi so bili otroci, ki zaradi poškodb nikoli več niso mogli igrati nogometa. Ker je rad igral namizni tenis, je pomislil, da bi na podoben način lahko igrali tudi namizni nogomet. Potem je le še poiskal mizarja, ki je po njegovih navodilih izdelal mizo in izrezljal figurice.

Po nasvetu prijatelja je svoj izum tudi patentiral, a je patent na begu iz Španije uničil dež. Po vojni je večino časa preživel v Južni Ameriki, kjer je z namiznim nogometom celo nekaj zaslužil in med drugim odigral več partij z znanim južnoameriškim revolucionarjem Che Guevaro.

Za amaterje in profesionalce

Danes je namizni nogomet skoraj tako priljubljen kot pravi. Večina ga igra za zabavo, obstajajo pa tudi pravi turnirji v namiznem nogometu. Od leta 2002 so igralci in ekipe združeni tudi v Mednarodni federaciji za namizni nogomet ITSF, ki skrbi za organizacijo tekmovanj in promocijo namiznega nogometa.

Španijo in Špance boste laže in bolje spoznali z vsaj osnovnim znanjem španščine. V Linguli vam ponujamo učinkovite in zabavne tečaje španščine, ki praviloma potekajo enkrat tedensko.