Stereotipi o Kolumbijcih, drugi del

Tečaj španščine vam omogoča, da se naučite najpogostejših popotniških fraz, ki vam bodo koristile pri navezovanju stikov in druženju z domačini v Latinski Ameriki. Z znanjem španščine pa boste tudi lažje ugotovili, ali kateri od stereotipov o Kolumbiji in Kolumbijcih res drži.

Vsi so profesionalni plesalci salse

Ne drži. Kolumbijci plešejo pogosteje kot Evropejci in so na splošno boljši plesalci kot večina Evropejcev. A čeprav je salsa zelo priljubljena, to še ne pomeni, da jo vsi Kolumbijci obvladajo in plešejo vsak dan! V Kolumbiji so zelo popularni tudi plesi (el baile), kot so cumbia, champeta, vallenato, bullerengue in joropo.

Kolumbijska hrana = mehiška hrana

Ne drži. Ljudje pogosto zmotno menijo, da je nacionalna hrana (la comida) vseh držav v Srednji in Južni Ameriki zelo podobna mehiški. Turisti v Kolumbiji so presenečani, ko ne dobijo tacosa, burrita in druge pekoče hrane. Prav nasprotno, hrana v Kolumbiji ni pekoča in je na splošno malo začinjena. V centralnem delu jedo veliko riža, platano (tip banane), meso, fižol, arrepas (debelejša tortilja), v karibskem pa predvsem ribe.

Droga je na vsakem koraku

Ne drži. Kolumbija ima pestro zgodovino, povezano z drogo. Na to temačno obdobje Kolumbijci gledajo z žalostjo (la tristeza). Povezovanje droge in Kolumbije je zato za večino Kolumbijcev žaljivo, zato bodite pazljivi s šalami (la broma) glede drog. Danes droge med Kolumbijci niso zelo razširjene, bolj po njih posegajo turisti na oddihu v Kolumbiji.

Še ena karibska država z lepimi plažami

Drži in ne drži. Kolumbija je ena izmed geografsko in biotsko najbolj raznolikih držav na svetu in ne ponuja »le« čudovitih karibskih plaž (la playa). Del Kolumbije so tudi visoke gore, prostrani travniki (el prado), deževni pragozd in puščave (el desierto).

Pištola v žepu in ulični pretepi

Ne drži. Zaradi prikazovanja Kolumbije in Kolumbijcev v serijah in filmih kot nasilnih in nevarnih je veliko ljudi prepričanih, da bodo na kolumbijskih ulicah priča spopadom na vsakem koraku. Marsikdo je prav zato mislil, da vsak Kolumbijec s seboj nosi pištolo (la pistola). Nasilna kolumbijska zgodovina, povezana z drogo, je za Kolumbijce preteklost, kljub temu pa številni stereotipi ostajajo!

Tečaj španščine vam bo v pomoč pri spoznavanju še drugih stereotipov o Latinski Ameriki in njenih prebivalcih. Pridite in skupaj jih bomo ovrgli.