Španci in druženje v baru

Učenje španščine zajema tudi pogovor o španski kulturi. Slovenci in drugi tujci, ki obiščejo Španijo, so pogosto presenečeni nad številom barov, bistrojev, gostiln, restavracij itd., pa tudi nad tem, kako radi se Španci pogovarjajo o hrani. Leta 2010 so v tržni raziskavi ugotovili, da na vsakih 129 Špancev pride po en gostinski lokal.

V barih jedo in pijejo

Naj najprej povemo, da Španci ne ločujejo tako strogo kot pri nas: v tem lokalu se je, v tem se pa pije. Hrano dobiš tudi v najmanjšem baru, izjema bi bili predvsem nočni klubi. Aha, pojasnimo še terminološko razliko: bar v španščini ni nočni lokal, ampak najbolj razširjen izraz za gostinski lokal nasploh.

Ljudje se v baru družijo, igrajo igre na srečo, pa tudi domino in druge družabne igre, gledajo nogometne tekme, klepetajo, pijejo kavo, zajtrkujejo, kosijo in večerjajo, se zabavajo: skratka, vsak izgovor je dober, da greš ven, v bar.

Ste že slišali za pinchose in tapase?

Tipičen španski bar ponuja različne »pinchose« ali »tapase«, to so  prigrizki, ki se razlikujejo od regije do regije in so pogosto vključeni kar v ceno pijače. Od najpreprostejših, kot so arašidi, olive, slan krompirček do pršuta, sira, inčunov, kosa »tortille«, sendvičev, paniranih jedi.

Zato je pogosta navada »ir de pinchos«, kar pomeni, da hodiš iz enega bara v drugega in poskušaš različne »pinchose« ali »tapase«.

Učenje španščine bo zagotovo bolj zanimivo, če boste obiskali Španijo, saj si boste obisk bara olajšali, če se boste znali sporazumeti po špansko. Za tiste, ki potrebujete le nekaj osnov, smo pripravili mini 12-urne tečaje španščine za popotnike.