Pato – argentinski nacionalni šport

Tečaj španščine lahko popestrimo z odkrivanjem kulture špansko govorečih držav.  Pato je argentinski nacionalni šport, ki je drugod po svetu malo poznan.

Mešanica pola in košarke

Juego del pato (dobesedno račja igra) oziroma bolj pogosto kar pato (raca) je argentinski nacionalni šport, ki združuje elemente pola in košarke (el baloncesto). V igri sodobnega pata sodelujeta dve štiričlanski ekipi, ki jahata na konjih (el caballo) in se bojujeta za posest usnjene žoge (la pelota) s šestimi ročaji. Igralec, ki ima nadzor nad žogo – pato, mora jahati z iztegnjeno desno roko, tako da mu tekmeci pato lahko odvzamejo. Ekipa doseže točke tako, da pato vrže skozi navpično postavljen obroč. Zmaga ekipa z največ doseženimi zadetki. Redni del tekme traja šestkrat po osem minut.

Odprto prvenstvo Argentine

Od februarja do decembra potekajo turnirske tekme po vsej Argentini. Pato klubi so precej oddaljeni od mestnih središč, saj za igranje potrebujejo veliko prostora. Odprto prvenstvo Argentine pa je državno prvenstvo, kjer se vsako leto merijo najboljše ekipe (el equipo).

Namesto žoge kar raca?

Pato v španščini pomeni raco, saj so sprva namesto žoge uporabljali žive race. Prvi zapisi o patu segajo v leto 1610. Igralno polje se je takrat raztezalo med sosednjimi ranči. Zmagala je ekipa, ki je z raco dosegla svoj ranč. Takrat je bil pato neke vrste tekmovanje (la competencia), rivalstvo med kmetijami oziroma zabava gavčev. V tridesetih letih 20. stoletja je lastnik (el dueño) ranča Alberto del Castilla uredil in pripravil pravila (la regla), ki so značilna za sodobni pato. Argentinski predsednik Juan Perón pa je leta 1953 pato razglasil za nacionalni šport Argentine.

Nevarna zabava

Pato je bila včasih krvav, nasilen in nevaren šport (el deporte), zato je bil skozi zgodovino večkrat prepovedan. Poleg nasilja (la violencia) nad racami je bilo poteptanih tudi veliko gavčev ali pa so celo izgubili življenje zaradi pretepov (la pelea) z noži po tekmi. V 19. stoletju so bili vladni dekreti, ki so prepovedovali ta šport, pogosti.

Tečaj španščine v Linguli

Pato je zanimiv argentinski šport z dolgo tradicijo. Tečaj španščine pa je tudi priložnost za spoznavanje španskega športnega besedišča za vse športne navdušence.

Imate vprašanja o tečaju španščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.