Dan mrtvih v Mehiki

Tečaj španščine je tudi prostor za pogovor o navadah v špansko govorečih državah. Pri tem je zanimivo, da sicer isti praznik, kot ga poznamo pri nas, praznujejo na svoj način. V Mehiki je denimo dan mrtvih (El Día de Muertos) povsem nekaj drugega kot pri nas.

Dvodnevno praznovanje

Praznik v Mehiki obhajajo dva dni. Prvega novembra je dan vseh svetih (El Dia de Todos los Santos), dan kasneje pa dan mrtvih (El Dia de Muertos). Na predvečer praznika grobove okrasijo s cvetjem, fotografijami, hrano, spominki in okraski. Doma in na javnih mestih postavijo oltarčke, kjer se zbirajo podobe Marije in umrlih.

Lingulina profesorica Eva, ki se je praznovanja v Mehiki udeležila, je o njem spregovorila v oddaji Danes na Planet TV. Oglejte si video tukaj.

Po vaseh in mestih prirejajo živahne sprevode s plesom, glasbo ter obilico hrane in pijače. Najrazličnejše maske, pisana oblačila, okostnjaki in lobanje, ki predstavljajo Smrt (La Muerte), naredijo praznovanje še bolj atraktivno.

Drugega novembra družine ob obilni večerji sklenejo praznovanja. Ob hrani in pijači se v sproščenem vzdušju spominjajo in veselijo življenja pokojnih. Navadno ob koncu večera pospravijo oltar in si privoščijo sladki kruh z janežem, ki ga imenujejo kruh mrtvih (El Pan de Muerto).

Zgodovina praznika

Praznik je mešanica predkolumbovske tradicije starih civilizacij in krščanstva. To  pomeni, da se v njem združujeta dva vidika – čaščenje življenja in spominjanje mrtvih. Azteki so namreč mesec dni proslavljali življenje boginje smrti Mictecacihuatl, ki danes predstavlja Smrt (La Muerte).

Poznavanje navad drugih držav nas zagotovo še bolj spodbudi k učenju tujega jezika. Tečaj španščine v jezikovni šoli Lingula ponuja poleg jezikovnega znanja tudi priložnost za spoznavanje različnih kultur špansko govorečih držav.