Sveti trije kralji

Vsem ljubiteljem španske in latinskoameriške kulture bo španščina v veliko pomoč pri spoznavanju špansko govorečih dežel. Praznik svetih treh kraljev (Los Reyes Magos) je eden najpopularnejših in največjih praznikov v Španiji, njegovo praznovanje pa spektakularno.

Boltežar, Miha in Gašper

Gre za krščanski praznik, ki se praznuje 6. januarja. Po Matejevem evangeliju so Boltežar (Baltasar), Miha (Melchor) in Gašper (Gaspar) prišli v Betlehem, da bi se poklonili Jezusu. Novorojenemu Božjemu sinu so prinesli tri darove – kadilo (el incienso) (kot Bogu), zlato (el oro) (kot kralju) in miro (la mirra) (kot človeku).

Številne parade

Praznovanje se začne 5. januarja s številnimi paradami (La Cabalgata de los Reyes Magos) po mestih in vaseh. Na ulicah se zbere na tisoče ljudi, ki slavijo prihod treh kraljev. Sveti trije kralji pozdravljajo ljudi na ulici, njihovi pomagači (los ayudantes) pa otrokom mečejo sladkarije (los dulces). Parada v Granadi velja za najstarejšo tovrstno parado na svetu in jo prirejajo že od konca 19. stoletja.

Druge značilnosti praznika

Španskim otrokom darila (los regalos) prinesejo sveti trije kralji, zato jim otroci na predvečer praznika na dobro vidnem mestu pustijo copato in nekaj sladkarij. Z njimi želijo pogostiti kralje in njihove kamele (los camellos). Zjutraj se španske družine posladkajo s tradicionalnim kraljevim kolačem (el Roscón de Reyes).

Španščina je svetovni jezik, ki ga govori kar okoli 490 milijonov ljudi. Zaradi znanja španskega jezika boste ob obisku tovrstnih parad ali drugih praznovanj v špansko govorečih deželah lahko navezali še pristnejši stik.