Kdo nosi novoletna darila v Španiji?

  • Španski novoletni običaj zahteva, da ob odbitju 12 udarcev ob polnoči pojedo 12 grozdnih jagod. Vsaka jagoda prinese en mesec sreče.
  • Španci vam ne bodo zaželeli srečnega novega leta, ampak Próspero Año Nuevo, kar pomeni uspešno novo leto.
  • Eden izmed zelo priljubljenih dogodkov v tem času je žrebanje španske božične loterije, ki ima najbogatejši sklad na svetu. Božična loterija se od običajnih razlikuje po tem, da lahko enako dobitno številko poseduje več ljudi in da vsaka nagrajena srečka prejme vnaprej določeni znesek ne glede na to, koliko je dobitnikov. Leta 2010 je najvišji loterijski dobitek znašal 2,3 milijarde evrov, razdelilo pa si ga je 1950 srečnežev.
  • Čeprav se tudi Španija ni izognila pohodu ameriškega božička, so glavni prinašalci daril Sveti trije kralji (Los Tres Reyes Magos), ki jih španski otroci nestrpno pričakujejo šestega januarja.

Ta dan je tako za španske otroke najpomembnejši praznik, saj prejmejo darila. Svetim trem kraljem že prej napišejo pisma, v katera zapišejo svoje želje in povedo, ali so bili čez leto pridni. Če so se obnašali lepo, dobijo darila, če ne, kos premoga. Kralji se sicer v mestu pojavijo že dan prej, ko na procesiji otrokom mečejo sladkarije, zvečer pa otroci pred vrata postavijo svoje čevlje, v katerih jih zjutraj čakajo darila.

Božični večer Španci preživijo v krogu svoje družine in ob obilni božični večerji, novo leto pa je namenjeno veseljačenju s prijatelji doma ali na mestnih ulicah.

Obiščite tečaj španščine v jezikovni šoli Lingula, poskrbeli bomo, da boste s komunikacijo v španskem jeziku očarali tudi domačine