Španščina in praznične prireditve

Fiestas españolas

Tečaj španščine je idealna priložnost, da spoznate različne španske praznike.

La Feria de Sevilla – peklenske ulice

V Sevilli se vsako leto aprila odvija festival La Feria de Sevilla. Posvečen je plesu la sevillana, posebni obliki flamenka.

Slavje se začne dva tedna po veliki noči, v tednu dni pa ga obišče milijon ljudi. V tem času mesto krasi tisoče pisanih šotorov, imenovanih casetas (majhne hiše), kjer se plesalci predajajo ritmu živahne glasbe. Vhodna vrata na praznično prizorišče (la portada) vsako leto drugače okrasijo.

Po otvoritveni slovesnosti (el alumbrado) se ulice preimenujejo v »peklenske ulice« (La Calle del Infierno), polne sejemskega dogajanja: konjskih parad, bikoborb, plesa in glasbe. Prireditev sklenejo ognjemeti (los fuegos artificiales).

Las Fallas – mestu v plamenih

Ulice v Valencii vsako leto napolni dvotedenski festival Las Fallas kar valenščini pomeni ogenj), ko prebivalci praznujejo dan svetega Jožefa. Že pred prireditvijo domačini iz lesa, kartona ali voska izdelajo velikanske figure, imenovane ninots, ki jih postavijo na ulice kot spomenike. Zadnji večer jih zažgejo (od tod ime praznika), najlepšo pa postavijo v muzej.

Bikoborba

Če boste med marcem in oktobrom znanje španskega jezika nadgrajevali v njegovi rodni deželi, lahko zavijete še v areno na ogled bikoborbe (corrida de toros). Prvi bikoborci (toreros ali matadores) so svoje spretnosti ob napadalnih bikih preizkušali že v 11. stoletju, najstarejša arena (plaza de toros) v mestu Ronda na jugu Španije pa je bila odprta leta 1785. Bikoborbe so danes v Kataloniji in Kanarskih otokih prepovedane.

Znanje španščine vam bo olajšalo potep po Španiji. Če jezika še ne znate, bo tečaj španščine v Linguli pravšnji, da se boste hitro in učinkovito naučili osnovnega španskega besedišča.