Latinska Amerika in vstop v novo leto

Praznovanje novega leta malo drugače

Tečaj španščine ne ponuja samo stika z jezikom, temveč tudi spoznavanje različnih običajev. Načini praznovanja prihajajočih praznikov se po svetu razlikujejo, a vsi imajo nekaj skupnega: željo po sreči v novem letu.

Eden izmed bolj znanih načinov poslavljanja od starega leta v večini špansko govorečih držav je poskusiti pojesti 12 grozdnih jagod v zadnjih 12 sekundah leta. Vsaka izmed uspešno zaužitih jagod naj bi prinašala srečo (felicidad) mesec za mesecem v novem letu. In kateri drugi novoletni običaji prinašajo srečo špansko govorečim narodom v Latinski Ameriki?

Kuba – čeber vode na ulico

Kubanci na zadnji dan starega leta (noche vieja) zlijejo čeber vode na ulico (calle). To naj bi pomagalo pri preganjanju vsega slabega, kar se jim je zgodilo v tekočem letu.

Argentina – sveče za vse dobro

V Argentini imajo navado prižgati sveče (velas), s katerimi naj bi se zahvalili za vse dobro, kar se jim je zgodilo; hkrati pa tako tudi prosijo za srečo v novem letu. Nimajo pa vse barve sveč enakega pomena: rdeče naj bi bile namenjene ljubezni (amor), rumene obilici vsega dobrega in zelene zdravju (salud).

Ekvador – zažgejo lutko iz cunj

V Ekvadorju na zadnji dan leta zažgejo lutko, narejeno iz cunj. To naj bi simboliziralo uničenje vsega slabega v tekočem letu ter naredilo prostor sreči in dobrim stvarem, ki se jim bodo zgodile v novem letu.

Kolumbija in Venezuela – s kovčkom in denarjem po ulici

V obeh državah za srečo v novem letu potrebujejo dva rekvizita: kovček (maleta) in denar (dinero). S praznim kovčkom se sprehodijo po ulici, kar naj bi prineslo veliko potovanj v novem letu. Nekaj sekund preden odbije polnoč, Kolumbijci in Venezuelci vstanejo in med odštevanjem ure v roke vzamejo denar. Verjamejo, da jim bo to prineslo srečo in bogastvo v prihajajočem letu.

Čile – na grobove svojcev

Na zadnji dan v letu se Čilenci (predvsem v mestu Talca) odpravijo na grobove svojcev, da lahko prehod v novo leto doživijo tudi s tistimi, ki so odšli na ono stran. Ob polnoči zazvonijo zvonovi cerkve (iglesia), prebivalci vstopijo na pokopališče (cementerio), osvetlijo grobove s svečami in jih okrasijo s cvetjem. Po navadi nov začetek proslavijo z odpiranjem buteljke in plesom (baile), ki je namenjen predvsem spominu na vse tiste, ki so jih že zapustili.

Tečaj španščine in spoznavanje kultur

Španščina je eden izmed bolj priljubljenih jezikov za učenje, saj je spevna, obenem pa omogoča komunikacijo tako na evropskih kot južnoameriških tleh. Tečaj španščine v jezikovni šoli Lingula odpira pogled v svet, saj omogoča spoznavanje zanimivih navad in daje tečajnikom samozavest pri pogovoru.

Imate vprašanja o tečaju španščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.