La Tomatina

Pazi, leteči paradižnik!

Nedaleč od Valencie v vasici Buñol je zadnjo sredo v avgustu leta 1945 potekala tradicionalna procesija. Poredni deček se je odločil, da v sodelujoče zmeče nekaj paradižnikov. Ker se je poteza izkazala za zabavno, so jo ponovili naslednje leto in nastal je praznik La Tomatina, ena najbolj znanih španskih zabav.

Največji boj s paradižniki

Vsako leto avgusta se obiskovalci zabavajo ob največjem boju s paradižniki (los tomates) na svetu. Prireditev se začne dopoldne z namestitvijo drsečega droga (el palo jabón), na vrhu katerega je pršut. Tekmovalci s plezanjem po drogu preizkušajo svojo spretnost in srečnež, ki prvi prileze do vrha spolzkega droga in do pršuta (el jamón), odpre praznovanje. Ognjemet pa oznani začetek bitke s paradižniki (la batalla).

V eni uri sodelujoči v boju porabijo okoli 125 kilogramov paradižnikov, vzgojenih posebej za ta dogodek, za uživanje namreč niso primerni. Med obmetavanjem po ulicah odmeva vzklik » ¡Tomate! ¡Tomate!«.

Navodila za metanje

Pri boju je treba upoštevati nekaj navodil; pred metom morajo tekmovalci paradižnik stisniti, da je še mehkejši in manj nevaren, česa drugega ni dovoljeno metati, zadnji paradižnik lahko poleti v zrak, preden poteče ena ura, udeleženci morajo nositi primerno obutev (natikači niso primerni, saj jih lahko izgubijo), oči pa zaščititi z očali. Dogajanje se konča ob zvoku novega ognjemeta, sledi pa čiščenje ulic.

Tudi v taki bitki s paradižniki sodelujočim zagotovo pride prav vsaj osnovno znanje španščine, zato obiščite tečaj španščine v Linguli. Na tečaju je v ospredju pogovor, prek katerega vas naučimo tudi najpomembnejše slovnice.