Španci in novo leto

Španščina je svetovni jezik, znanje katerega vam bo prineslo nova prijateljstva in boljše poznavanje Španije in Latinske Amerike.

Španci imajo nekaj posebnih novoletnih (El Año nuevo) tradicij, ki jih v Sloveniji ne poznamo.

Grozdje za srečo

Španci zadnjih 12 sekund starega leta pojedo vsako sekundo eno jagodo grozdja (las uvas). Vsaka jagoda predstavlja en mesec. Veljalo naj bi, da če ravnaš po tej tradiciji, boš naslednjih 12 mesecev dobro živel.

Svetla oblačila in rdeče spodnje perilo

Španci dočakajo novo leto v svetlih oblačilih, saj naj bi pomenila dobro prihodnost (el futuro). Obvezno si nadenejo rdeče spodnje perilo (la ropa interior), kar prinaša srečo in blaginjo. Rdeče spodnje perilo pa po navadi Španci dobijo tudi za novoletno darilo (el regalo).

Ognjemeti – odganjalci zlih duhov

Ognjemeti (los fuegos artificiales) so v Španiji ob vstopu v novo leto obvezni. Poki in glasni zvoki naj bi po španski tradiciji odganjali zle duhove (el espíritu).

Brez kolača ne gre

Tradicija v Španiji veleva, da se v vsakem gospodinjstvu pripravi poseben okrogel kolač, ki se točno ob polnoči ob navzočnosti družine razreže na 12 kosov. V kolaču so po navadi skrita majhna darila, ki jih ob sladkanju odkrijejo člani družine.

Španščina je jezik, ki vas bo gotovo navdušil. Španščina v Linguli je odlična priložnost za sproščen pogovor v tem lepem jeziku.