Karneval Oruro

Učenje španščine pogosto popestrimo s pogovorom o španski in latinskoameriški kulturi, kulinariki in običajih. V Latinski Ameriki imajo kar nekaj praznovanj (la celebración), za katere Evropejci še slišali nismo. Poznate bolivijski karneval Oruro?

Karneval brez primere

Vsako leto se na zadnjo soboto (el sábado) pred pepelnično sredo (el miércoles) po pustnem torku (el martes) sicer zaspana bolivijska vasica Oruro spremeni v središče zabave (la fiesta) in veselja (la alegría). Čeprav podobne karnevale v tem času prirejajo po vsej Boliviji, je orurski daleč največji in najbolj priljubljen. Kar ga dela posebno zanimivega za Evropejce, pa je, da se v njem že stoletja mešajo vplivi poganski verstev in katoliške tradicije.

Več kot 30.000 nastopajočih

Karneval velja za največjo turistično atrakcijo (la atracción) v državi, vsako leto ga obišče okoli 400.000 ljudi, ki lahko opazujejo nastopajoče na štiri kilometre dolgi promenadi (el paseo). Na karnevalu sodeluje več kot 28.000 plesalcev in 10.000 glasbenikov.

Glasba, ples in zabava

Obiskovalci si lahko ogledajo spektakularne ljudske plese (los bailes), razkošne in barvite kostume (los disfraces) in kar dvajset ur brez premora uživajo ob plesni glasbi. Na karnevalu predstavijo najrazličnejše tradicionalne bolivijske plese, kot so diablada, morenada, sicuris, llamerada in tobas. Vsak ples zahteva posebne kostume, maske (la máscara), glasbo, koreografijo in celo nekaj igralskih sposobnosti.

Želite spoznati še druge zanimivosti, povezane z Latinsko Ameriko? Učenje španščine v Linguli je poleg priprave na sporazumevanje v vsakdanjih situacijah tudi priložnost za sproščen pogovor o zanimivostih iz Latinske Amerike.