Argentinski nogomet

Učenje španščine lahko postane ob spremljanju argentinskega nogometa prav ognjevito, saj strast ob tem športu v Argentini prevzame tudi najmanj zavzete opazovalce.

Nogomet že v zibelki

V Argentini ob rojstvu fantka oče določi, za kateri klub bo navijal (hinchar) njegov sin. Temu primerno že za v zibelko nakupi vso potrebno navijaško opremo, med odraščanjem pa ga pouči o zgodovini kluba in ga uvaja v navijaško kulturo.

Kar tretjina argentinskih navijačev prisega na rumeno-modro barvo kluba Boca Juniors, dobrih 20 odstotkov pa na belo-rdečo kluba River Plate.

Profesionalnih nogometašev več kot odstotek prebivalstva

Argentinski oče pa se ne zadovolji s tem, da bo vzgojil navijača, temveč pogosto upa, da bi njegov sin postal slaven nogometaš (futbolista), zato ga že od malih nog uči nogometnih trikov in ga ob prvi priložnosti pošlje v nogometno šolo. Profesionalni nogometaši tako pomenijo kar 1,4 odstotka argentinskega prebivalstva.

Za pravo vzdušje poskrbijo športni komentatorji

Za pravo vzdušje med tistimi, ki se ne odpravijo na stadion – bolj znani kot fanáticos – poskrbijo televizijski in radijski komentatorji, ki so znani celo po vzdevkih in tekmah, ki so jih komentirali.

Navdušeni vzklik Goooooooooooooooool!, ki izprazni pljuča marsikaterega športnega novinarja, ne bi mogel bolje opisati razpoloženja na stadionu. Nič čudnega, da z nogometom simpatizira kar devet od desetih Argentincev.

Učenje španščine je tako ob spremljanju komentirane argentinske nogometne tekme nadvse zanimivo. Da pa bi v njej zares uživali, vas v Linguli pripeljemo do odličnega znanja španščine – učinkovito in prijetno.