Poročni običaji v Latinski Ameriki

Tečaj španščine je priložnost za spoznavanje zanimivosti špansko govorečih držav. V Latinski Ameriki imajo več poročnih običajev, ki jih pri nas ne poznamo. Izbrali smo najbolj zanimive.

Ura, ko je dovoljeno vse

La hora loca je najbolj divja ura na poroki (la boda), ki se po navadi odvije pozno ponoči na poročni zabavi. V tej uri na oder pridejo profesionalni zabavljači, plesalci, bobnarji in vsi povabljenci, željni veseljačenja, in priredijo zabavo (la fiesta) na zabavi!

Izmenjava kovancev

Las arras matrimoniales oziroma arras de boda (»poročni depozit«) je običaj izmenjave zlatih kovancev (la moneda) med poročno slovesnostjo. Obred je poleg Latinske Amerike značilen tudi za Španijo in Filipine. Duhovnik (el sacerdote) naprej blagoslovi trinajst zlatih kovancev, položenih v okrasno škatlo ali skrinjo, nato pa jih ženin podari nevesti. Trinajst kovancev simbolično predstavlja Jezusa in dvanajst apostolov. Menjava kovancev pa je simbol ženinove obljube (la promesa), da bo skrbel za svojo družino in nevestino zaupanje (la confianza) v moža.

Ples podkupovanja

Med denarnim plesom gostje pripenjajo denar (el dinero) na nevesto in ženina in ju na ta način podkupujejo za ples. Tradicija je značilna za države, kot so Kostarika, Kuba, Mehika in Salvador.

Posipanje z rižem

Po cerkvenem ali civilnem obredu gostje na par vržejo riž ali ptičja semena, kar simbolizira plodnost in srečo (la felicidad). Danes obstajajo tudi modernejše različice običaja, kjer namesto riža ali ptičjih semen gostje uporabijo konfete ali cvetove rož.

Povezava s svileno vrvico

Poročni lazo (slovensko dobesedno zanka) je po navadi svilena vrvica ali rožni venec. Ta simbolno poveže zakonca po izmenjavi zaobljub (los votos). Čeprav je tradicija poročnega laza povezana s katoliško vero, v svoj poročni obred ta običaj (la tradición) vključijo tudi mnogi nereligiozni pari.

Poročni običaji v Latinski Ameriki so zelo zanimivi in zabavni. Tečaj španščine v jezikovni šoli Lingula je namenjen tudi sproščenemu pogovoru o običajih špansko govorečih držav.

Imate vprašanja o tečaju španščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.