Španija in pravljična bitja

Tečaj španščine ne pomeni le učenja slovnice, ampak obsega še veliko stvari, zaradi katerih vam bo Španija še bolj privlačna. Tokrat vam predstavljamo običaje in zgodbe, povezane s pravljičnimi bitji in skrivnostnimi osebami.

Ratoncito Pérez – zobna miška

Španski otroci (los niños) imajo svojo zobno miško, ki se imenuje Ratoncito Pérez. Ratoncito Pérez otrokom v zameno za izpadel zob (el diente) pod blazino (la almohada) pusti darilce (el regalo). Zanimiva je zgodba o nastanku Ratoncita. Ta lik je v 19. stoletju ustvaril redovnik Luis Coloma; bil je kraljevi svetovalec in nekega dne je moral napisati zgodbico za malega kralja Alfonsa XIII., potem ko je ta pri osmih letih izgubil enega od mlečnih zob. Tako je nastal Ratoncito Pérez.

Hombre del saco – človek z žakljem

Človek z žakljem – hombre del saco ali viejo del saco – je popularna španska mitološka oseba. Gre za moškega, ki naj bi ponoči taval po ulicah (la calle) in iskal izgubljene otroke ter jih v žaklju (el saco) odnesel v neznano. Ugrabitelja otrok starši (los padres) pogosto omenjajo otrokom in jih tako spodbudijo, da se zgodaj vrnejo domov.

El Coco – pošast z veliko glavo

V Španiji otroci verjamejo, da bo ponoči vse poredneže obiskal el Coco – pošast (el monstruo) oziroma duh (el espíritu) z veliko glavo (la cabeza). El Coco čaka na nagajive otroke kar pod njihovo posteljo (la cama). Zgodba o nočni pošasti, ki obiskuje poredne otroke, je zelo popularna tudi v Latinski Ameriki, legenda pa izvira iz Portugalske in Galicije. Beseda (la palabra) coco v Španiji in na Portugalskem pogovorno pomeni človeško glavo.

Raziskovanje španskih legend, zgodb in običajev bo prijetnejše, če boste znali špansko. Tečaj španščine je priložnost, da spoznate še druge zanimivosti, povezane s Španijo.