Reggaeton – glasbena senzacija

Tečaj španščine je namenjen tudi pogovoru o hrani, filmih in glasbi, ki so povezani s špansko govorečimi državami. Glasbena zvrst reggaeton je vedno bolj priljubljena tudi pri nas. Zelo pogosto jo zasledimo na radijskih postajah in zabavah v poletnih mesecih.

Iz Portorika v svet

Reggaeton je glasbeni slog, ki je nastal v devetdesetih letih v San Juanu, glavnem mestu (la capital) Portorika. Takrat so začeli didžeji, kot sta DJ Playero in DJ Nelson, mešati hip hop z latinskoameriško glasbo. V tistem obdobju je reggaeton veljal za »underground« glasbo, ki so jo nekateri močno kritizirali. Leta 1995 je zagnali celo kampanjo proti tej glasbeni zvrsti in njenemu kulturnemu vplivu (el impacto).

Priljubljenost reaggaetona je začela naraščati po letu 2000. Takrat je postopoma postal del portoriške kulture (la cultura).

Besedila, ki gredo hitro v uho

Poleg ameriškega hip hopa in latinskoameriške glasbe so na reggaeton vplivale tudi karibska glasba in prvine rapa. Besedila (el texto) reggaetona so običajno preprosta, lahko zapomnljiva, lahko vključujejo tudi veliko slengovskih izrazov.

Od socialnih tematik do ljubezni in spolnosti

Sprva so bile teme (el tema) besedil povezane s socialnimi vprašanji. Kasneje pa so se bolj komercializirale in so pogosto povezane s spolnostjo in ljubeznijo (el amor). Reggaeton velja za eno najbolj priljubljenih glasbenih zvrsti v državah, kot so Portoriko, Panama, Salvador, Dominikanska republika, Kuba, Kolumbija in Venezuela. V zadnjem desetletju (la década) je vse bolj priljubljen po celotni Latinski Ameriki, Severni Ameriki in Evropi.

Despacito – reggaeton hit, ki podira rekorde

Leta 2004 je reggaeton začel svoj preboj na svetovno glasbeno sceno. Glasbeniki so začeli združevati reggaeton z drugimi žanri in ustvarjati skladbe, ki so bile privlačne tudi za poslušalce (el oyente) Severne Amerike in Evrope.

Pravi preboj te zvrsti se je zgodil leta 2017 s svetovno uspešnico Despacito glasbenikov Luisa Fonsija in Daddyja Yankeeja. Despacito je ena izmed najuspešnejših skladb v španščini v zgodovini in ima na Youtubu več kot sedem milijard ogledov!

Svetovne glasbene zvezde

Reggaeton je med zvezde izstrelil veliko kolumbijskih izvajalcev, med njimi glasbeni zvezdi Malumo in J Balvina. Čeprav je zvrst nastala v Portoriku, tako za neuradno »prestolnico« reggaetona velja kolumbijsko mesto (la ciudad) Medellín. Portoriški pevec (el cantante) Daddy Yankee pa si je prislužil laskavi vzdevek kralj reggaetona.

Tečaj španščine je priložnost, da prek sproščenega pogovora poglobite znanje španskega besedišča. To vam bo pomagalo pri pogovoru z domačini, pa tudi pri petju reggaeton pesmi.

Imate vprašanja o tečaju španščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.