Trije velikani španskega slikarstva 20. stoletja

Tečaj španščine je včasih priložnost tudi za pogovor o španski kulturi in umetnosti, predvsem na višjih stopnjah in pri konverzaciji, ko tečajniki obvladajo že več besedišča. Umetniško upodabljanje v Španiji je brez dvoma bogato in raznoliko. Španija je svetu dala veliko znanih slikarskih imen, tako da se je kar težko odločiti, kateri slikarji (los pintores) sodijo med najboljše. El Greco, Murillo, Goya, Velázquez in Mariscal so vidnejši predstavniki španske umetnosti med 16. in 19. stoletjem, ko pa je govor o 20. stoletju, o največjih imenih ni dvoma – to so Picasso, Dalí in Miró.

Pablo Picasso

Rodil se je leta 1881 v Málagi, z umetnostjo pa se je  spoznal v Barceloni. Pot ga je hitro zanesla v Pariz, kjer se je dokončno izoblikoval. S posebnim slikarskim stilom, ki ga imenujemo kubizem (el cubismo), je Picasso skočil iz okvirov tradicionalnega slikarstva in gledalcu (el espectador) umetniško delo (la obra artística) predstavil z več zornih kotov.

Salvador Dalí

Tudi Salvador Dalí (1904–1989) je večino časa ustvarjal v Parizu, pred tem pa se je slikarstva učil tudi v Barceloni in Madridu. Dalí je eden najpomembnejših predstavnikov nadrealizma  (el surrealismo), v svojih delih pa uprizarja podobe iz sanj (los sueños) – gre za precej abstraktne in udarne slike, ki na gledalcu pustijo močan vtis.

Joan Miró

Zadnji izmed »treh velikih« 20. stoletja, Joan Miró, se je rodil v Barceloni, kmalu pa se je tudi on preselil v Pariz, kjer se je pridružil gibanju nadrealistov. Poleg številnih slik (los cuadros) je ustvaril tudi velike stenske dekoracije (los murales) na stavbi Unesca v Parizu ter Kongresni in razstavni palači v Madridu.

Tudi umetnost je način sporazumevanja, lažje pa jo razumemo, če o njej nekaj vemo. Tečaj španščine v Linguli, najbolj jezični šoli v Sloveniji, obsega tudi umetnost in kulturne zanimivosti špansko govorečih dežel. Dotaknemo se tudi sodobnih kultnih režiserjev – poznate Luisa Buñuela in njegov film Ta mračni predmet poželjenja?