Učenje španščine prek mehiških filmov

Učenje španščine si lahko popestrimo z gledanjem filmov. Mehika je sicer bolj poznana po svojih telenovelah (la telenovela), a se lahko pohvali tudi s kar nekaj odličnimi filmi (la película). Z gledanjem filmov lahko razširimo svoj besedni zaklad in si olajšamo učenje španščine.

Favnov labirint (El laberinto del fauno) (2006)

Favnov labirint je eden izmed najbolj šokantnih in kultnih filmov 21. stoletja. Zgodba nas ponese v Španijo leta 1944, v čas krutega fašističnega režima (el régimen). Sadistični general Vidal odpelje svojo nosečo ženo (la esposa) in njeno 13-letno hčerko (la hija) Ofelijo v oddaljeno kmečko hišo na sever Španije, kjer skupaj z drugimi vojaki išče odpornike (los rebeldes), ki se jim je uspelo izogniti fašistični okupaciji (la ocupación). Ofelija si ustvari namišljen svet (el mundo), poln čudežnih bitij (las criaturas) in neverjetnih prigod (las aventuras), v želji, da bi preživela kruto realnost (la realidad).

Jaz pa tebi mamo (Y tu mamá también) (2001)

Velika filmska uspešnica Jaz pa tebi mamo je zgodba o dveh sedemnajstletnih fantih na prehodu v odraslost (la adultez). Vlogo glavnih junakov najstnikov (los adolescentes) Julia in Tenocha sta odigrala znana mehiška igralca (el actor) Gael Garcia Bernal in Diego Luna. Fanta se odločita za daljši izlet (el viaje) z avtom, t. i. road trip, na katerem prideta do spoznanj o življenju (la vida), spolnosti (la sexualidad), prijateljstvu (la amistad) in o sebi. Skozi film se nam razkrivajo tudi negativne plati mehiške družbe (la sociedad) – mamila, revščina, korupcija, izsiljevanje, pedofilija, beračenje.

Kot voda za čokolado (Como agua para chocolate) (1992)

Film je posnet po istoimenski knjigi, napisani v duhu magičnega realizma, avtorice Laure Esquivel. Tragična zgodba o prepovedani ljubezni (el amor) nas popelje na odmaknjeno mehiško posest v času mehiške revolucije (la revolución). Pedro se želi poročiti s svojo ljubljeno sosedo (la vecina) Tito de la Garza. Zaradi tradicije (la tradición), ki narekuje, da se najmlajša hči ne sme poročiti, temveč mora ostati doma in skrbeti za starše (los padres), se želja (el deseo) zaljubljencev (los enamorados) ne uresniči. Pedro se v želji, da bi ostal blizu Tite, poroči z njeno najstarejšo sestro (la hermana) Rosauro in težave (los problemas) se šele dobro začnejo.

Učenje španščine v Linguli je zabavno in učinkovito, z gledanjem španskih filmov pa še dodatno bogatimo besedni zaklad.