Flamenko

Razkošna rdeča obleka, odločni strastni gibi, cvet v laseh in splet španskih besed, ki jih spremlja zvok kitare … So vas misli že popeljale v Španijo?

Zaplešimo v ritmu flamenka

Flamenko (flamenco) je zvrst španske narodne glasbe in plesa, ki navdušuje ljudi po vsem svetu. Izhaja iz Andaluzije in ga pogosto povezujejo s španskimi Romi.

Pojavil se je že v 14. stoletju. Prvotni izrazni plesi na dvoriščih in trgih so se imenovali bailes de candil, namen plesa pa je bilo izražanje čustev z gibanjem. V 19. stoletju so ga začeli plesati v lokalih, imenovanih cafés cantantes, kjer so se družili ljudje vseh slojev; od najnižjih do popotnikov in umetnikov. S časom gibi niso bili več popolna improvizacija, pomembna sta postala tudi petje in glasba, ki se jima mora ples prilagajati.

Plesalec flamenka se imenuje bailaor. Oblečen je v oprijet črn ali rdeč smoking, na glavi pa nosi klobuk cordoban. Plesalka (bailaora) pa zapeljuje v dolgi, nabrani obleki bata de cola, ki je lahko črne, rdeče, bele, modre ali celo rožnate barve, njene lase pa krasi za ušesa zataknjena vrtnica.

Andaluzija in pristne predstave flamenka

Flamenko plešejo po vsej Španiji, najbolj pristne predstave pa še vedno prirejajo v Andaluziji. Flamenko klubi (peñas), kjer učijo osnov plesa, so med turisti zelo priljubljeni. Posebej navdušeni nad španskimi gibi pa so na Japonskem, saj imajo celo več plesnih akademij kot sami Španci.

Če bi na potovanju po Španiji radi govorili špansko in poskrbeli za prijeten prvi vtis, je tečaj španščine zagotovo primeren za vas. Ob tem nikar ne pozabite obiskati kakšne juerge, tipične flamenko zabave. Kar pogumno izrecite ¿Querría bailar conmigo? (Bi zaplesal/a z mano?) in svoje plesne veščine preizkusite kar s Špancem ali Španko. ¡Bailamos!