Latinska Amerika in zastave, 2. del

Tečaj španščine je zelo dobrodošel za vse, ki boste potovali v špansko govoreči del sveta. Znanje španščine vam bo olajšalo navezovanje stikov z domačini, izkušnja pa bo tako še bolj zanimiva. Poglejmo tokrat zastave (la bandera) nekaterih latinskoameriških držav in simbole, ki so v ozadju.

Gvatemala in orožje na zastavi

Gvatemalska zastava je sestavljena iz dveh barv – modre (el azul) in bele (el blanco). Modri črti predstavljata Atlantski in Tihi ocean (el océano), med katerima je Gvatemala. Modra barva prav tako simbolizira nebo (el cielo) nad Gvatemalo.

Bela barva predstavlja mir. Na sredini zastave je quetzal – gvatemalska nacionalna ptica (el pájaro), po kateri se imenujeta tudi gvatemalska valuta (la moneda) quetzal in drugo največje mesto v državi, Quetzaltenango. Quetzal v kljunu drži zvitek, na katerem je zapisan datum osamosvojitve Gvatemale – 15. 9. 1821.

Gvatemala je ena redkih držav, ki ima v svoji zastavi orožje (el arma). Puški simbolizirata njeno nasilno in krvavo zgodovino ter pripravljenost na obrambo pred morebitnimi zavojevalci, medtem ko sta prekrižani sablji simbol časti (el honor). Lovorjev list predstavlja zmago (la victoria).

Kolumbija in naravna bogastva           

Kolumbijska zastava je sestavljena iz treh barv – rumene (el amarillo), modre in rdeče (el rojo). Njena posebnost je v neenakomerni razporeditvi barvnih pasov, saj rumena zavzema polovico zastave, druga polovica pa pripada modri in rdeči.

Obstajata dve teoriji o simboliki barv. Po prvi naj bi rumena predstavljala kolumbijsko naravno bogastvo (la riqueza), suverenost, harmonijo, pravičnost in sonce, modra naj bi simbolizirala morje (el mar), ki obdaja Kolumbijo, njene reke (el río) in nebo (el cielo), rdeča pa predstavlja kri, ki je bila prelita za neodvisnost, ter kolumbijsko odločnost in vztrajnost na poti k neodvisnosti.

Druga teorija pravi, da rumena pomeni suverenost in pravičnost, modra zvestobo in rdeča boj za neodvisnost in zmago.

Peru in inkovska kultura

Barvi perujske zastave – bela in rdeča – simbolizirata inkovsko kulturo in njen vpliv (el impacto) na Peru. V sredini zastave je perujski grb v obliki ščita (el escudo), ki je razdeljen na tri dele. V zgornjem levem kotu je perujska nacionalna žival vikunja. V zgodnjem desnem kotu je drevo kininovec, iz katerega izdelujejo kinin – zdravilo (el medicamento) za zdravljenje malarije. Spodaj je koruza (el maíz), polna kovancev, ki simbolizirajo bogastvo države. Venec (la guirnalda) nad ščitom pa predstavlja zmago in slavo.

Tečaj španščine v Linguli je poleg učenja španščine tudi odlična priložnost za prijeten klepet o španski in latinskoameriški kulturi.