Mehika in Las Mañanitas

Tečaj španščine je povezan s prijetnim druženjem in zanimivimi pogovori o najrazličnejših temah, beseda pa včasih nanese tudi na Mehiko. Ste v mehiških filmih ali serijah že zasledili pesem Las Mañanitas?

Več kot slovenski Vse najboljše

Las Mañanitas je tradicionalna mehiška pesem v španščini, ki jo Mehičani pojejo v čast ljubljeni osebi za rojstni dan (el cumpleaños) ali ob drugih pomembnih praznikih in dogodkih, kot so poroka (la boda), materinski dan, krst (bautismo), obletnice. Pogosto jo pojejo kot jutranjo serenado ali celo najamejo pevce mariache in tako prebudijo slavljenca. Na rojstnodnevnih zabavah se gostje (el invitado) zberejo okoli torte in pesem odpojejo pred razrezom torte, podobno kot to naredimo Slovenci s pesmijo Vse najboljše.

Znani mehiški glasbeniki pesem izvajajo v različnih glasbenih žanrih.

Skrivnostni avtor

Kdo je napisal to legendarno pesem, ostaja skrivnost (el secreto). Občasno se kot avtor omenja mehiški skladatelj Manuel M. Ponce (1882–1948), vendar je verjetno nastala pred njegovim časom. Obstaja več različic besedila. Na večini mehiški zabav (la fiesta) boste slišali le prva dva verza, če pa pesem »uradno« izvajajo mariachi, je večinoma daljša.

 Las Mañanitas                                          

Španščina    

Estas son las mañanitas,
que cantaba el Rey David,
Hoy por ser día de tu santo,
te las cantamos a ti,
Despierta, mi bien*, despierta,
mira que ya amaneció,
Ya los pajarillos cantan,
la luna ya se metió.

Angleški prevod

This is the morning song
that King David sang
Because today is your saint’s day
we’re singing it for you
Wake up, my dear*, wake up,
look it is already dawn
The birds are already singing
and the moon has set

Que linda está la mañana
en que vengo a saludarte,
Venimos todos con gusto
y placer a felicitarte,
Ya viene amaneciendo,
ya la luz del día nos dio,
Levántate de mañana,
mira que ya amaneció.
How lovely is the morning
in which I come to greet you
We all came here with joy
and pleasure to congratulate you
The morning is coming now,
the sun is giving us its light
Get up in the morning,
look it is already dawn

Pogosto se beseda nadomesti z imenom slavljenca.

Tudi drugod po Latinski Ameriki

Pesem je najbolj priljubljena v Mehiki, lahko pa jo slišimo tudi v Kolumbiji ob praznovanju quinceañere (zabava ob dekletovem 15. rojstnem dnevu, ko slavijo prehod iz otroštva v odraslost). Preberite več o quinceañeri.

Las Mañanitas je tudi vsakoletna prireditev v Ponceju v Portoriku, posvečena Naši Gospe iz Guadalupeja. Že pred zoro se začne parada, nato sledita maša in zajtrk (desayuno). Okoliščine (la circunstancia) nastanka praznovanja v 60. letih 20. stoletja niso povsem jasne. Parade zgodaj zjutraj se udeleži več kot 10.000 ljudi, po maši pa vsi odidejo na brezplačen zajtrk v mestno hišo (ayuntamiento).

Svoji ljubljeni osebi lahko v prihodnje za rojstni dan zapojete kar Las Mañanitas. Prijazni učitelji v Linguli vas bodo na tečaju španščine zagotovo zmotivirali, saj pripravijo živahne ure.