Quinceañera

Učenje španščine je tesno povezano s spoznavanjem španskih in latinskoameriških navad. Pri nas nepoznano praznovanje – quinceañera (fiesta de quinceañera) – velja za enega najpomembnejših dni v življenju vsakega mehiškega dekleta.

Prehod v odraslost

Quinceañera je praznovanje, ki ga mehiške družine priredijo dekletom za 15. rojstni dan (cumpleaños). Zaznamuje dekletovo preobrazbo v mlado žensko in je nekakšna mešanica španske katoliške tradicije in običajev starih Aztekov. Slednji so prirejali veliko praznovanj, na katerih so slavili človekov prehod iz enega življenjskega obdobja v drugega.

Zabava brez primere

Praznovanje se začne z zahvalno mašo (misa de acción de gracias), kjer slavljenko spremljajo starši (los padres), botri (los padrinos), sedem družic (las damas de honor) in sedem moških spremljevalcev (los compañeros).

Po maši se širša družina in prijatelji odpravijo na dekletovo domovanje ali najeto dvorano na veliko zabavo (la festejada). Slavje, na katero se družine pripravljajo več mesecev, je v znamenju lepih oblek, dobre hrane in pijače, plesa in glasbe. Quinceañera se začne z valčkom, ki ga slavljenka odpleše z očetom ali glavnim spremljevalcem. Na zabavi je obvezno tudi nazdraviti mladi dami in se ob tem spomniti na njene prigode iz otroštva (la juventud).

Od nakita do potovanj

Darila (los regalos), ki jih prejmejo dekleta, so zelo različna. Lahko gre za izobraževanje (la educación), materialne dobrine (los bienes materiales) ali potovanja (los viajes) – bogatejše družine svojim slavljenkam omogočijo celo potovanje v Evropo.

Učenje španščine vam bom razkrilo marsikatero zanimivost, za katero morda še nikoli niste slišali. Obiščite tečaj v Linguli, kjer boste poleg španskega jezika spoznavali tudi latinskoameriško tradicijo.