Argentinski filmi za vsak okus

Čeprav je Argentina svetu bolj znana po svojih telenovelah, je za učenje španščine zanimiva tudi argentinska filmska produkcija (cine argentino), ki prikazuje argentinski vsakdan v manj osladni luči.

Esperando la carroza, V pričakovanju voza (1985)

Kultna črna komedija (comedia negra), ob kateri se Argentinci nasmejejo do solz, je nastala na podlagi gledališke igre (obra de teatro) z enakim imenom. V njej je mama Cora zaradi svojih nasvetov nenehno v konfliktu (conflicto) s svojimi snahami.

Nekega dne, ko se sinovi prepirajo s svojimi soprogami, kdo jo bo vzel pod streho, se mama Cora odpravi k sosedu (vecino). Po prepiru pa mame Core nikakor ne morejo najti, ob tem se razširi novica o nesreči, v kateri je vlak (tren) do neprepoznavnosti povozil starko (anciana)  …

Komedija v Argentini pred televizijo še vedno privablja široko občinstvo, dialogi v filmu pa so pravcata zanimivost za tiste, ki jih zanima vsakdanji pogovorni jezik.

Nueve reinas, Devet kraljic (2000)

Večkrat nagrajena kriminalna drama in prav tako klasika (clásico) argentinske kinematografije gledalca popelje v svet kriminala, kjer se profesionalna goljufa (estafador) Marcos in Juan med prodajanjem devetih ponarejenih redkih znamk (estampillas raras) zapleteta v pravi klobčič goljufij.

Poleg napete zgodbe, ki gledalcu ne da miru, film ponuja zanimiv vpogled v argentinsko besedišče sveta goljufov in drugih kriminalcev (criminales).

Hijo de la novia, Sin neveste (2001)

Protagonist Rafael je lastnik (dueño) prej očetove restavracije in ločenec z majhno hčerko, ki se mu zasebno življenje podira na vsakem koraku – ker mu mama umira za Alzheimerjem, ji poskuša uresničiti veliko željo: cerkveno poroko (boda por la Iglesia).

Ljubitelji komičnih dram filma, nominiranega za tujejezičnega oskarja, v argentinski kinematografiji ne smejo prezreti.

Besedišče filmov je težavnejše od tistega iz nadaljevank, je pa zato toliko bolj pestro in zanimivo. Za učenje španščine je spremljanje filmov v španščini več kot priporočljivo, saj na naraven način pomaga bogatiti besedni zaklad.