Argentinski filmi za vsak okus

Čeprav je Argentina svetu bolj znana po svojih telenovelah, je za učenje španščine zanimiva tudi argentinska filmska produkcija (cine argentino), ki prikazuje argentinski vsakdan v manj osladni luči.

film-esperando-la-carroza

Esperando la carroza, V pričakovanju voza (1985)

Kultna črna komedija (comedia negra), ob kateri se Argentinci nasmejejo do solz, je nastala na podlagi gledališke igre (obra de teatro) z enakim imenom. V njej je mama Cora zaradi svojih nasvetov nenehno v konfliktu (conflicto) s svojimi snahami.

Nekega dne, ko se sinovi prepirajo s svojimi soprogami, kdo jo bo vzel pod streho, se mama Cora odpravi k sosedu (vecino). Po prepiru pa mame Core nikakor ne morejo najti, ob tem se razširi novica o nesreči, v kateri je vlak (tren) do neprepoznavnosti povozil starko (anciana)  …

Komedija v Argentini pred televizijo še vedno privablja široko občinstvo, dialogi v filmu pa so pravcata zanimivost za tiste, ki jih zanima vsakdanji pogovorni jezik.

film-ueve-reinas

Nueve reinas, Devet kraljic (2000)

Večkrat nagrajena kriminalna drama in prav tako klasika (clásico) argentinske kinematografije gledalca popelje v svet kriminala, kjer se profesionalna goljufa (estafador) Marcos in Juan med prodajanjem devetih ponarejenih redkih znamk (estampillas raras) zapleteta v pravi klobčič goljufij.

Poleg napete zgodbe, ki gledalcu ne da miru, film ponuja zanimiv vpogled v argentinsko besedišče sveta goljufov in drugih kriminalcev (criminales).

film-hijo-de-la-novia

Hijo de la novia, Sin neveste (2001)

Protagonist Rafael je lastnik (dueño) prej očetove restavracije in ločenec z majhno hčerko, ki se mu zasebno življenje podira na vsakem koraku – ker mu mama umira za Alzheimerjem, ji poskuša uresničiti veliko željo: cerkveno poroko (boda por la Iglesia).

Ljubitelji komičnih dram filma, nominiranega za tujejezičnega oskarja, v argentinski kinematografiji ne smejo prezreti.

Besedišče filmov je težavnejše od tistega iz nadaljevank, je pa zato toliko bolj pestro in zanimivo. Za učenje španščine je spremljanje filmov v španščini več kot priporočljivo, saj na naraven način pomaga bogatiti besedni zaklad.