Mehika in mariachi

Tečaj španščine vam odkriva tudi zanimivosti iz španske in latinskoameriške kulture in tradicije. Pojdimo tokrat v Mehiko. Težko najdemo kakšno stvar, ki je bolj povezana z Mehiko in bolj zasidrana v mehiško kulturo, kot so mariachi.

Mehiški ponos

Mariachi so značilna mehiška glasbena skupina, sestavljena iz najmanj treh glasbenikov (los músicos), ki nosijo tradicionalno mehiško nošo (el traje) – sombrero, suknjič (la chaqueta), hlače (los pantalones) z značilnim potiskom in črne škornje (las botas). Kar se tiče instrumentov, tradicija veleva uporabo kitarona (velika bas kitara), plunke in violine, v sodobnejšem času pa se poleg tradicionalnih instrumentov uporabljata tudi trobenta in celo harfa. Mariachi izvirajo iz mehiške zvezne države (el país) Jalisco, natančneje iz mesta (la ciudad) Cocula blizu Guadalajare.

Mariachi in poroka

O izvoru besede (la palabra) mariachi obstaja več teorij. Mogoče je, da izvira iz francoske besede »mariage« (poroka), saj se je tovrstna glasba pogosto izvajala na svatbi (la boda). Nekateri viri omenjeni teoriji nasprotujejo, saj naj bi se beseda mariachi uporabljala že pred francoskim posredovanjem v Mehiki v 60. letih 19. stoletja. Druga teorija pravi, da izraz izvira iz jezika nekega avtohtonega mehiškega ljudstva.

Za vsako priložnost

Mehičani skupino mariachev najemajo za različne dogodke (los eventos), kot so poroka, rojstni dan ali pa preprosta zabava. Za turiste, ki si želijo slišati tovrstno glasno, pa sta najbolj priporočljiva dva trga – Plaza de los Mariachis v Guadalajari in Plaza Garibaldi v Ciudadu de Mexicu. Tukaj lahko naročite skupini mariachev, da zaigra vašo najljubšo pesem (la canción), na primer svetovno znano Las Mañanitas. Poslušajte jo.

Obiščite tečaj španščine v Linguli, kjer boste utrdili svoje znanje španščine in spoznali še druge zanimivosti iz Španije oz. Latinske Amerike.