Imena špansko govorečih držav

Tečaj španščine ponuja tudi odgovore na zanimiva vprašanja, povezana s Španijo in Latinsko Ameriko. Kako so špansko govoreče države dobile svoja imena?

Španija = dežela zajcev

Ko so okoli leta 300 pr. n. št. Kartažani prišli na območje današnje Španije, so ga poimenovali Ispania. Izraz izvira iz besede (la palabra) sphan, kar pomeni zajec (el conejo), in Španija je postala dežela zajcev. Kasneje so na to območje prišli Rimljani in spremenili ime v Hispania. Poimenovanje se je obdržalo in se skozi stoletja (el siglo) preoblikovalo v España – Španija.

Honduras = globina

Ime Honduras izvira iz španske besede hondura, ki označuje globino. Poimenovanje je povezano z globokimi vodami na severnem delu Hondurasa.

Kostarika = bogata obala

Ni povsem jasno, kateri raziskovalec je zaslužen za poimenovanje Kostarike. Nekateri menijo, da je bil to Krištof Kolumb. Navdih za poimenovanje so bili domačini (el nativo), ki so bili okrašeni z zlatom (el oro). Tako je nastalo ime bogata obala (costa – obala, rica – bogata).

Bolivija = slavni revolucionar

Bolivija je dobila ime po venezuelskem revolucionarju Simónu Bolívarju. Bolívar je bil kot vodja (el líder) izredno zaslužen za osamosvojitev več južnoameriških kolonij izpod španske oblasti (la autoridad). Po revolucionarju, ki ga imenujejo tudi El Libertador, pa se imenujejo številna mesta, ulice, šole in med drugim tudi denarni valuti (la moneda) v Boliviji (boliviano) in Venezueli (bolivar).

Venezuela = ameriške Benetke

Venezuelo naj bi tako poimenoval italijanski raziskovalec in kartograf Amerigo Vespucci, ki ga je pomorska ekspedicija (la expedición) pripeljala do ozemlja današnje Venezuele. Na obali Venezuele je zagledal hiše, grajene na vodi, ki so ga močno spominjale na italijanske Benetke (Venezia). Tako je nastalo ime Veneziela, ki je kasneje postalo Venezuela.

Tečaj španščine je odlična priložnost za razpravo o kulturi špansko govorečih držav.