Salvador Dalí in zanimiva dejstva

Tečaj španščine je namenjen tudi spoznavanju znanih Špancev. Mednje sodi slavni slikar (el pintor) Salvador Dalí, ki je imel brez dvoma zelo razburljivo življenje (la vida).

Vsestranski umetnik

Čeprav je Dalí najbolj poznan kot nadrealistični slikar, se je ukvarjal tudi s kiparstvom (la escultura), filmom, modo, fotografijo in še bi lahko naštevali.

Avtor logotipa za Chupa Chups

Dalí je pogosto sodeloval pri oglaševanju svetovno uveljavljenih znamk (la marca). Malo znano pa je, da je prav slavni slikar ustvaril logotip za špansko podjetje, ki izdeluje lizike (el caramelo con palo) – Chupa Chups. Logotip, ki ga je oblikoval leta 1969, je še danes zaščitni znak podjetja.

Umetnikova muza

Dalí je leta 1929 spoznal deset let starejšo Rusinjo Eleno Ivanovno Diakonovo, znano pod imenom Gala. Takrat je bila poročena z nadrealističnim pesnikom Paulom Éluardom. Gala in Dalí sta kmalu začela ljubezensko razmerje (la relación), ki je privedlo do Galine ločitve (la separación) od prvega moža, in se poročila leta 1934. Gala je bila Dalíjeva muza in ljubezen njegovega življenja. Leta 1969 ji je v katalonskem mestu Puból kupil grad (el castillo), kamor se je po njeni smrti leta 1982 tudi preselil.

Glamurozne zabave

Dalí in Gala sta bila znana po prirejanju glamuroznih tematskih zabav (la fiesta) in večerij (la cena). Gostje so bili naprošeni, da pridejo oblečeni v skladu s temo zabave. Divje živali na Dalíjevih zabavah niso bile nobena posebnost!

Naslovnica modne biblije

Vsestranski umetnik je ustvaril kar štiri naslovnice (la portada) za modno biblijo Vogue, prvo že decembra leta 1938.

Ponos Katalonije

Dalí se je rodil 11. 5. 1904 v katalonskem mestu Figueres. Zaradi slavnega slikarja je danes mesto polno turistov, ki si želijo ogledati slikarjev rojstni kraj in njegov muzej (el museo), ki ga je zasnoval umetnik sam. Dalí je za potrebe muzeje preuredil mestno gledališče (el teatro), ki je bilo skoraj povsem uničeno med špansko državljansko vojno (la guerra). Uradno so muzej odprli leta 1974, vendar ga je Dalí še naprej preurejal in razširjal, v njem je zadnja leta življenja celo prebival. Danes muzej letno obišče več kot milijon ljudi.

Tečaj španščine je priložnost za pogovor tudi o zanimivostih iz življenja največjih umetnikov.