Mehika in vraževerje

Tečaj španščine je zanimiv za vse ljubitelje latinskoameriške kulture in tradicije. Mehičani veljajo za precej vraževerne ljudi, ki v vsakodnevnem življenju spoštujejo tradicijo in navade. Nekateri mehiški vraževerni običaji so za nas zelo nenavadni in nepoznani. Ste vedeli na primer, da se morajo začimbe nanašati v obliki križa (la cruz)?

Sladek kruh proti strahu!

Sladek kruh (el pan) naj bi pomagal pri premagovanju strahu (el miedo). Če imate tremo ali vas je strah, si le privoščite kos sladkega kruha.

Ne pometajte ponoči!

Mehičani po hiši nikoli ne pometajo zvečer ali ponoči, saj naj bi to prinašalo nesrečo (la mala suerte).

Znebite se moljev!

Mehičani se moljev v hiši zelo bojijo. Verjamejo, da je molja v hiši treba takoj odstraniti, saj bo sicer nekdo kmalu umrl.

Gazirana pijača proti trebušnim težavam!

Sidral Mundet je zelo priljubljena mehiška gazirana pijača z okusom jabolka (la manzana).  Mehičani verjamejo, da je prav njihova priljubljena pijača najboljša rešitev ob bolečinah v trebuhu. To okusno »zdravilo« v takšnih primerih pogosto in z veseljem uporabljajo.

Začimbe v obliki križa!

Mehiška navada je, da začimbe (las especias) na jedi nanašajo v obliki križa. Razlog za to ni poznan.

Tortilje so lahko nevarne!

Če vam tortilja pada na tla, lahko pričakujete obisk tasta, tašče ali nezaželenega gosta. Če ne želite nepričakovanega gosta na vratih, torej tortilje vedno jejte s posebno pazljivostjo (la vigilancia).

Odganjanje gostov

Če se zares želite izogniti nezaželenim gostom, imajo Mehičani še en nasvet. Narobe obrnjeno metlo (la escoba) postavite tik za vhodna vrata in »nezaželeni« gostje ne bodo prečkali vašega praga.

Nevarna sol

V Mehiki prinaša nesrečo, če sol podate v roko, za kar se uporablja poseben izraz – La Mal Sal (slaba, nevarna sol). Da bi se izognili nesreči, sol vedno postavite nazaj na mizo (la mesa)!

Nočne more razkrijte prijateljem!

Če ste imeli nočno moro, o tem obvezno povejte znancu. Če nočno moro zadržite zase, se mogoče uresniči. Nasprotno pa velja za lepe sanje (el sueño), ki jih moramo zadržati zase, če želimo, da se uresničijo.

Stran od novorojenčkov!

Ne dovolite, da bi se novorojenčka (el recién nacido) dotikali in ga ljubkovali drugi ljudje. S tem lahko prikličete Mal de Ojo oziroma Zlobno oko, ki dojenčku prinese bolezen in glasen ter nenadzorovan jok.

Nekatere mehiške vraže so zares neobičajne. Spoznajte še druge vraževerne tradicije, ki prihajajo iz Latinske Amerike. Tečaj španščine je pravi naslov za sproščen pogovor o tej temi.