Kolumbija in tejo

Učenje španščine je zelo raznoliko, poleg učenja jezika se na tečajih v Linguli spoznavamo tudi s kulturo špansko govorečih držav. V večini svetovnih držav športa, imenovanega tejo, ne poznajo, v Kolumbiji pa je eden najbolj priljubljenih.

Šport, pivo in druženje

Tejo je zelo priljubljen kolumbijski nacionalni šport (el deporte), ki na prvi pogled nekoliko spominja na kegljanje. Pri igri teja ne sme manjkati dobra družba in seveda pivo (la cerveza). Če imate radi sproščeno druženje z nekaj tekmovalnega vzdušja (el ambiente) in pivo, je tejo kot nalašč za popestritev potovanja (el viaje) po Kolumbiji. Tejo igrajo po vsej državi in brez težav boste našli prijazne domačine, ki vas bodo povabili na tekmo (el partido).

Eksploziv?

Igra je precej preprosta – igralci mečejo tejose (kamnite diske) proti bocinu (kovinski obroč), kjer so papirnati trikotniki, napolnjeni s smodnikom, tako da se ob stiku s kamnitim diskom sproži majhna eksplozija (la explosión). Nasprotniki v igri so lahko posamezniki ali pa skupine do šest oseb. Tarče so v leseni škatli (la caja), ki je postavljena pod kotom 30 stopinj. Igralci (el jugador) so od roba lesene škatle oddaljeni 15 metrov. Točkovni sistem je malo bolj zapleten, osnovno pravilo pa je ciljanje kovinskega obroča.

Kako se je vse skupaj začelo?

Zaradi pomanjkanja virov ne moremo z gotovostjo vedeti, kako je tejo nastal. Moderni tejo temelji na igri, ki se je razvila v kolumbijskem mestu (la ciudad) Turmequé pred več kot 450 leti. Športni zgodovinar Steve Craig je razvil teorijo, ki pravi, da so Indijanci Čibča v Južni Ameriki tejo igrali že v predkolumbijskem obdobju.

Zlati diski

Namesto kamnitih diskov, ki jih igralci uporabljajo danes, so v starodavni različici igre uporabljali zlate diske. Verjetno so zaradi velikega izkoriščanja zlata (el oro) evropskih konkvistadorjev z zlatih diskov prešli na kamnite. So pa evropski priseljenci zaslužni za eksplozivni prah – smodnik, ki je danes tako značilen za tejo.

Učenje španščine vam bo pomagalo ne samo do sproščenega pogovora v španščini, ampak tudi pri spoznavanju številnih zanimivosti.

Imate vprašanja o učenju španščine, vas zanima več?

Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si. Z veseljem vam bomo svetovali.