Latinska Amerika in zastave, 1. del

Španščina je tretji najbolj razširjen jezik na svetu, ki vam bom olajšal marsikatero potovanje (el viaje). Tečaj španščine je zato dobrodošel za vse, ki boste potovali v špansko govoreče države. Zastava (la bandera) je eden izmed državnih simbolov, nastanek vsake zastave pa ima v ozadju svojo »zgodbo«.

Urugvaj in sonce na zastavi

Urugvajska zastava je bila sprejeta 16. decembra 1828. Preden je Urugvaj postal neodvisna država, je bil del t. i. Provincias Unidas del Río de la Plata – Združenih provinc Río de la Plata. Barvi urugvajske zastave – bela (el blanco) in modra (el azul) – sta bili tudi barvi zastave Združenih provinc.

Devet horizontalnih črt (la línea) predstavlja prvotne province Urugvaja. Sonce (el sol) v levem zgornjem kotu je simbol inkovskega sončnega boga Inte, ki je tudi del argentinske zastave. Hkrati pa »majsko sonce«, kot pogosto imenujemo ta simbol, predstavlja tudi majsko revolucijo leta 1810, ko se je začel proces osamosvajanja (la independencia) držav v Latinski Ameriki.

Mehika in orel s kačo

Legenda (la leyenda) o grbu (el escudo de armas) na mehiški zastavi je že zelo stara in sega v čas azteške civilizacije. V grbu je orel (el águila) s kačo (el serpiente) v kljunu (el pico), ki stoji na kaktusu. Azteki naj bi svojo prestolnico Tenochtitlan, kjer danes stoji Ciudad de México, zgradili na kraju, kjer so opazili orla na kaktusu. Kačo so kasneje dodali španski kolonizatorji in je simbolizirala boj (la lucha) med dobrim in zlom ter pokristjanjevanje današnje Mehike. Grb je bil mehiški zastavi dodan šele leta 1968, v času olimpijskih iger v mehiški prestolnici. Pred tem naj bi mehiška zastava namreč preveč spominjala na italijansko.

Tri vertikalne črte v zeleni (el verde), beli in rdeči (el rojo) barvi so del mehiške zastave že od leta 1821, ko se je osamosvojila od Španije. V tistem času je zelena predstavljala osamosvojitev, rdeča vez med mehiškimi staroselci (el nativo) in evropskimi priseljenci (el inmigrante), bela pa je simbolizirala čistost Cerkve. Skozi čas se je razlaga barv nekoliko spremenila in danes velja, da zelena predstavlja upanje, bela enotnost, rdeča pa kri (la sangre), ki je bila prelita za neodvisnost.

Panama ter modra in rdeča zvezda

Panamsko zastavo je zasnovala žena (la esposa) prvega panamskega predsednika (el presidente) María de la Ossa de Amador. María, pogosto imenovana kar Mati naroda, je pri Panamcih zelo priljubljena, predvsem zaradi svojega boja za odcepitev Paname od Velike Kolumbije (Kolumbija, Venezuela, Ekvador, severni Peru, Panama in nekaj manjših delov Brazilije). V Panami 4. novembra (dan po odcepitvi) praznujejo še dan zastave. Bela barva v zastavi simbolizira mir (la paz), modra zvezda (la estrella) predstavlja iskrenost in čistost ter velja za znak konservativcev, rdeča zveza pa je zaščitni znak liberalcev ter simbolizira avtoriteto in zakon.

Tečaj španščine v Linguli je zelo zabaven. Poleg španske slovnice se boste veliko naučili tudi o kulturi Španije in Latinske Amerike.